Hlavní obsah

Bartl na ústecké GP v boxu prohrál až ve finále s vicemistrem světa

Miloš Bartl byl nejúspěšnějším českým boxerem na prestižní Grand Prix v Ústí nad Labem. V kvalitně obsazeném 53. ročníku tradičního turnaje prošel třemi vyřazovacími koly do finále váhové kategorie do 71 kg, ve kterém nestačil na vicemistra světa Omariho Jonese z USA. Bronzové medaile na severu Čech získali Petr Novák a Lenka Bernardová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Finále mužů ve váhové kategorii do 57 kg. Zleva Jahmal Harvey z USA a Oleh Chuliacheivev z Ukrajiny.

Článek

Bartl v Ústí nad Labem knokautoval krajana Pavla Mozgu, Maksyma Molodana z Ukrajiny porazil na body 3:2 a v semifinále proti němu nenastoupil Angličan Harris Akbar. Jonesovi, který na předloňském světovém šampionátu získal stříbro ve welterové váze do 67 kg, podlehl na body 0:5. Američané se v Ústí nad Labem představili vůbec poprvé.

Novák postoupil po dvou výhrách do semifinále váhy do 63,5 kg, ve kterém nenastoupil proti pozdějšímu vítězi Deanu Clancymu z Irska. Vicemistryně Evropy Bernardová skončila třetí v kategorii do 60 kg, kterou ovládla hvězdná Irka Kellie Harringtonová, olympijská vítězka a mistryně světa.

Kvalitní startovní pole se v Ústí nad Labem sešlo navzdory souběžně probíhajícímu mistrovství světa v Taškentu. Šampionát totiž řada zemí včetně České republiky bojkotuje s ohledem na to, že na něm světová federace IBA umožnila startovat ruským a běloruským boxerům.

Situace ve světě amatérského boxu měla dopad i na turnaj v Česku, protože z akce nakonec předčasně odstoupily výpravy Francie, Polska či Brazílie. Jak uvedl Deník, organizátoři čelili nátlaku od IBA kvůli startu Američanů, kteří iniciovali založení nové světové organizace World Boxing. Šéfem IBA je ruský byznysmen Umar Kremljov, jenž má blízký vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Hlavním sponzorem asociace je ruská energetická společnost Gazprom.

IBA podala na všechny zúčastněné země v Ústí nad Labem stížnost k nezávislé jednotce pro bezúhonnost boxu (BIIU), protože ignorovaly komunikaci s ní. Nový šéf české asociace Marek Šimák již v pátek iDNES.cz řekl, že počítá s tím, že přijdou sankce. "Nejsme proto překvapení, co se kolem Grand Prix děje, něco takového se rýsovalo. Jsme na to připravení a budeme s právníky řešit, co dál," řekl.

Reklama

Související témata: