Hlavní obsah

Bitva all-in. Fury je mediálně zajímavější, Usyk nemá KO úder, přemítá elitní Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden získá vše, druhý zůstane na mizině. Blížící se boxerský trhák mezi Tysonem Furym a Oleksandrem Usykem, k němuž dojde již 18. května, slibuje velkolepou podívanou, v níž se bude bojovat o vše. V saúdskoarabském Rijádu půjdou do osudí všechny mistrovské tituly v těžké váze, pohádkové peníze a také hrozba prolomení dlouholeté neporazitelnosti jedné či druhé strany. „Předpokládám, že to bude hodinový souboj a skončí až na body,“ nabízí pro Sport.cz názor elitní český boxer Vasil Ducár.

Foto: Profimedia.cz

Tyson Fury (vlevo) a Oleksandr Usyk před sjednocující bitvou o všechny mistrovské tituly v těžké váze.

Článek

Jak zápas podle vás dopadne?

Předpokládám, že to bude hodinový souboj a skončí až na body. Hodně záleží na tom, jak k tomu Fury přistoupí. Podle jeho tělesné změny ale lze usoudit, že se skutečně připravoval. Zároveň nutno říct, že oba jsou skvěle technicky i takticky vyspělí, ale pro Furyho by mohly hrát tělesné proporce. Pokud dokáže celých dvanáct kol být v pohybu a Usyka držet na vzdálenost, tak to vidím 70:30 pro něj.

Kurzy sázkových kanceláří jsou totožné.

Ani jeden není žádný velký knokautér a myslím si, že se za tím ani nijak nepoženou. Bude to spíš technický zápas. Usyk je na super tíhu skvělý, ale nemyslím si, že má úplně KO úder. Soupeře rozbíjí svou odolností, kondicí a pohybem. Ale že by tam skočil a dal dva granáty, které by rivala posadily na zadek, to se ještě nevidělo. Takový typ není. To samé Fury.

Dá se určit, kdo je víc pod tlakem?

Jsou na tom stejně, oba jsou neporažení. Jdou all-in.

Jak říkáte, ani jeden z nich zatím neprohrál. Jak těžké bude skousnout porážku?

Neustále říkám, že v našem sportu nejsou druhá místa. Člověk sice může být nejlepší na světě a porazí všechny, ale teď mu ten soupeř nemusí sednout a prohraje. Slavit může jenom jeden, což je hrozně těžké a ve finále poražený nikoho nezajímá. Hlavně si myslím, že tu jsou i doložky o odvetě, což samozřejmě znamená další velké peníze. Takhle velký zápas by se bez odvety patrně nedělal.

Oba by si měli rozdělit zhruba 200 milionů dolarů, tedy zhruba 4,5 miliardy korun. Co tomu říkáte?

Spíše je potřeba říct, v jakém poměru to bude, protože se uvádí, že to bude rozděleno 70:30 pro Furyho, čímž se ukazuje jeho mediální síla a schopnost obchodníka vyjednávat. Ač je Usyk skvělý, tak Fury je mediálně zajímavější. I od toho se vyvíjí výplata. Sice jde pro oba o stejný zápas, ale ve finále jeden bere víc.

Jedná se o jeden z největších zápasů boxerské historie, má šanci ho některý budoucí třeba dorovnat či úplně překonat?

Něco srovnatelného byl třeba zápas Furyho s Kličkem (2015), přičemž Kličko si svou pozici hájil hrozně dlouho. A tím, že ho Fury dokázal porazit, to byl pro Tysona velký milník. Marný zápas by nebyl ani Fury s Joshuou, ale je potřeba říct, že se s Usykem se hraje o všechny mistrovské pásy. Ve finále to není ani o těch titulech, ale o velikosti jako takové. Hezky se to vypromovalo, čekalo se na to dlouho. Ačkoli tam není žádný velký trashtalk, myslím si, že jsou na to všichni zvědaví.

Zápas se přitom měl uskutečnit už v únoru, ale Fury se zranil, což mu moc lidí nevěřilo. Máte to podobně?

Nevidím do toho, ale tipoval bych, že Fury ještě nebyl načasovaný, aby měl takovou formu jako teď. Přišlo mu to vhod. Kdyby o ten zápas vyloženě stál, tak by se s tím možná dalo ještě něco dělat. I tím, jak se to takhle oddálilo, tomu ve finále tomu pomohlo. Teď je to ještě víc našponované. Navíc jsem zvědavý ještě na jednu věc…

Povídejte.

Odehraje se to v květnu v Saúdské Arábii a zajímá mě, jaké tam budou klimatické podmínky. Myslím si, že tam bude trochu topit. V takovém zápase, kde rozhodují setiny procenta, všechno hraje svou roli. Tohle by mohla být jedna z nich.

Čekáte, že boxerské šlágry takového rozměru i do budoucna budou mít své místo v Saúdské Arábii, kde aktéři zpravidla dostávají pohádkové peníze?

Údajně říkají, že je to pro ně zábava. V pátek jde člověk do kina a oni si takhle udělají galavečer v boxu, protože mají neomezený rozpočet. Pro sportovce to skvělé, protože si mohou vydělat mnohem víc, ale horší je to pro fanouškovskou sféru. V Anglii by přišlo třeba 70-80 tisíc lidí, takovou návštěvnost tady ale nečekejme. Ale zase na druhou stranu se přijedou podívat všechny možné osobnosti. Předpokládám, že pozvánky obdržely celebrity od Arnolda Schwarzeneggera, Conora McGregora až po Floyda Mayweathera. Bude to přehlídka celebrit, taková VIP akce.

Ještě bych se rád zastavil u Furyho tělesné proměny, která boří internet. Jak se vám zamlouvá?

Vizuálně tam změna je, ale jde o to, jaké to bude po boxerské stránce. On je nevyzpytatelný vždy, a i proto je tak zajímavý. Člověk neví, co od něj očekávat. Zda nastoupí ve formě, nebo to tam odpajdá.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.