Bomba pro fanoušky thajského boxu. ONE oznámilo pyramidu bez rozdílu vah, vítěz dostane milion dolarů!

Bomba pro fanoušky thajského boxu. ONE oznámilo pyramidu bez rozdílu vah, vítěz dostane milion dolarů! Rodtang Jitmuangnon | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Přesně takovouhle vzpruhu thajský box potřeboval. Prestižní organizace ONE Championship letos uspořádá turnaj, jaký nemá obdoby. Bojovníci nebudou muset splnit žádné váhové limity.

Thajský box v posledních letech ustoupil trochu do stínu stále populárnějšího MMA. Pokud ale tento krásný sport na mezinárodní scéně udržoval někdo při životě, byla to singapurská organizace ONE Championship. A ta v propagaci Muaythai hodlá v letošním roce pořádně šlápnout na plyn. Na tiskové konferenci před první letošní akcí oznámil její šéf Chatri Sityodtong novinky, které musely nadchnout všechny fandy tohoto tradičního bojového sportu.

"Oznamuji největší grand prix v dějinách Muaythai. Šestnáct z těch nejlepších bojovníků na světě se letos utká o jeden milion amerických dolarů. Ti nejlepší z nejlepších, bez ohledu na váhovou kategorii," odpálil hned na úvod Chatri, následně fanoušky vyzval, aby mu dali najevo, které borce chtějí v turnaji vidět. 

ONE má z čeho vybírat, v jejích řadách se nachází například Buakawův následník Superbon, nezničitelný Rodtang, brilantní technik Tawanchai, ex-šampion GLORY Sitthichai a další thajští fighteři. A proti nim by mohli stanout zahraniční bojovníci jako Liam Harrison či Jonatan Haggerty. Pustí promotéři do turnaje i těžkotonážníky, jako je srbský buldozer Rade Opačić? Podle vyjádření šéfa to vypadá, že ano.

"Uvidíte velké chlapy proti malým a bude to obrovské. Slibuji vám, že tohle ten sport vystřelí po celém světě. S těmi nejlepšími bojovníky světa uvidíte opravdu šílené věci. Otevřená váha je otevřená váha." 

Ač to na první pohled vypadá nesmyslně, z historie moc dobře víme, že být větší v postojových disciplínách není zárukou vítězství. Soupeři Kaoklaie ze zlaté éry japonské K-1 by mohli vyprávět. A také u nás na domácí scéně nedávno Michal Zátorský dokázal zvítězit nad mnohem těžším Alexem Cvernou. U menších bojovníku ale bude potřeba tomu přizpůsobit styl. Nejde si snad ani představit, že se 168 cm vysoký Rodtang půjde přebíjet s bezmála dvoumetrovým ukrajinským obrem Romanem Krikliou.

Roman Kryklia a Rodtagn Jitmuangnon Kryklia (skoro 2 metry a přes 100 kilo) a Rodtang (168 cm a cca 65 kg) | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Oznámená Grand Prix odstartuje v březnu. Semifinále proběhne v červnu a finálový souboj na konci roku. Sityodtong ale se smíchem připustil, že samozřejmě můžou nastat změny, jelikož jde o pyramidu, která nejde vždy podle plánu. Vypadá to ale, že pro letošek jsou podobné turnaje v kurzu. Na domácí půdě se můžeme těšit na Tipsport Gamechangeru z produkce Oktagonu a Eurogold pyramidu od RFA, ve světě pak tradičně proběhne MMA liga PFL a svou vlastní pyramidu pravděpodobně tradičně uspořádá i Bellator.

Obrovskou pyramidou ale podpora rozvoje thajského boxu ze strany ONE zdaleka nekončí. Už dříve bylo zveřejněno, že bude zaštiťovat akce na svatostánku Lumpinee. Celkem by se v letošním roku mělo jednat o 52 turnajů, které navíc budou přenášeny v nejžádanějším čase na sedmém kanálu a dostupnější by následně měli být i zahraničním divákům. Promotér navíc slibuje, že eliminuje aspekt sázení, které v Thajsku zápasy negativně ovlivňuje.

Nově Chatri oznámil, že věnuje 10 milonů bahtů (cca 6,7 milionů korun) na rozvoj Muaythai přímo v Thajsku. Se svým týmem bude objíždět venkov a hledat malé gymy, kterým by dotace prospěla. Je přitom obecně známo, že právě z nejchudších míst časo pocházejí ti nejlepší bojovníci, jelikož je pro ně boxování prakticky jedinou legální cestou z chudoby a malé děti zápasením dokážou znatelně pomoct rodinnému rozpočtu. "A tohle je jen začátek, uvidíte," přislíbil hlavní muž ONE. Máme se tedy rozhodně na co těšit.

Zdroje:  ONE Championship

Nejnovější články