Bombarďák Mark Hunt se stylově rozloučil s kariérou, knockoutoval slavného ragbistu

Bombarďák Mark Hunt se stylově rozloučil s kariérou, knockoutoval slavného ragbistu Mark Hunt vs. Sonny Bill Williams | zdroj: Profimedia

Novozélandský pořez má za sebou poslední zápas své bohaté kariéry. A na odpočinek může odejít spokojený, jako velký outsider dokázal v boxerském zápase porazit bývalého slavného ragbistu Sonnyho Billa Williamse.

Někteří bojovníci si dokážou zajistit status legendy bez toho, aby kdy dosáhli na tu nejvyšší metu a právě Mark Hunt je přesně tím typem fightera. Svou cestu v MMA zakončil již v roce 2018, kdy odešel z UFC s celkovým rekordem 13 výher a 14 porážek. Jenže styl, kterým se tento dnes již 48letý borec prezentoval, se zaryl do paměti snad všem fanoušků, kteří jej kdy viděli v akci. Kombinace extrémní odolnosti a brutální síly ve zdánlivě nepříliš atletickém balení a jeho záliba v divokých přestřelkách v postoji – na zápasy Marka Hunta se prostě nešlo netěšit.

Bohužel pro něj mu tyto jeho vlastnosti zajistily taky nespočet porážek, a tak byl jeho sportovním vrcholem pouze prohraný souboj o prozatímní titul těžké váhy s Werdumem v roce 2014. Jeho odchod z UFC pak provázely spory spojené se stále probíhajícím soudním řízením, tykajícího se hlavně jeho zápasu s Brockem Lesnarem, který byl poté pozitivně testován na doping. K bojům do klece se tedy již nevrátil, rukavice však na hřebík ještě tehdy nepověsil a zaměřil se na čistý box.

Mezi čtyřmi provazy se pak v roce 2020 postavil bývalému ragbistovi Paulu Gallenovi, který ho poměrně snadno vybodoval. Kvůli tomu, a taky již poměrně vysokému věku, Hunt již před aktuálním zápasem oznámil, že to bude jeho poslední vystoupení v kariéře.

A k této příležitosti nedostal žádného jednoduchého soupeře, protože se mu v ringu postavila legenda novozélandských All Blacks, tedy další bývalý skvělý ragbista a dvojnásobný mistr světa Sonny Bill Williams. Přestože tento excelentní centr ukončil svou kariéru se šišatým míčem až v roce 2020, nejedná se v boxu o žádného nováčka, spíše naopak. Rohovnictví se věnoval souběžně s ragby a do zápasu s Huntem nastupoval s perfektním skóre 9-0.

V Sydney se tak očekávala spíše dominance rychlejšího a mladšího Williamse a první tři kola tento předpoklad potvrzovaly. Sonny Bill měl evidentně navrch a hlavně jeho přední direkty Huntovi působily nemalé potíže. Jenže ani ve 48 letech Mark neztratil svou děsivou sílu a díky svědomité přípravě, kdy před zápasem podle svých slov zhubnul 30 kg, mu stále zbývala energie. Ta jakoby však najednou chyběla jeho soupeři, který nedokázal udržet nastavené tempo a viditelně zpomalil. Nebyl tak schopný ubránit se několika výborným úderům na tělo, jenž jej krátce poslaly na zem. Dokázal se sice ještě zvednout, jenže Super Samojec ucítil krev a šel tvrdě po ukončení. Chvíli na to krásným capákem přímo na bradu vystřelil Williamsovi chránič zubů a bývalý ragbista se ocitnul v módu na autopilota. Neskončil sice už na zemi, ale po pár dalších Huntových destruktivních ranách rozhodčí viděl dost a zápas odmával.

 „Sorry Sonny, vyzval si mě… já zrovna ležel na gauči a jedl cheesecake, takže tak. Ale trénoval jsem tvrdě a tohle je prostě jak bojování funguje v těžké váze, jeden úder, jedna rána,“ prohlásil pak v rozhovoru po zápase s tím, že je toto skutečně konec jeho dlouhé 31leté cesty bojovými sporty. Markův popis jeho taktického plánu v zápase pak může sloužit jako perfektní epitaf kariéry tohoto speciálního bojovníka: "Byl to ten stejný plán, jaký jsem měl od chvíle, kdy jsem začal bojovat. Urazit každému jeho zatracenou hlavu."

 

Zdroje:  The Sporting News

Nejnovější články