Hlavní obsah

Boxerská organizace chystá razantní krok, chce zavést kategorii pro transgendery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva skončil rok 2022 a boxerská asociace The World Boxing Council (WBC) směle kuje plány do toho nového. A podle všeho se má jednat o dosti odvážný krok. Prezident organizace Mauricio Sulaimán totiž chystá založit novou boxerskou kategorii pro transgender osoby. „Je na čase to udělat,“ nechal se slyšet šéf, podle kterého organizace bude dbát na bezpečnost bojovníků.

Foto: WBC

Prezident WBC Mauricio Sulaimán.

Článek

Téma transgenderů ve sportu je v poslední době mimořádné ožehavé. Pořádný humbuk například vyvolala velšská transgender cyklistka Emily Bridgesová, spoušť za sebou mimo jiné nechala i známá plavkyně Lia Thomasová, která dlouhodobě bojuje za práva transgender sportovců. A aby toho nebylo málo, tak se ve světě sportu schyluje k dalšímu razantnímu kroku.

Podle zpráv ze zahraničí se k němu uchýlí světová boxerská asociace The World Boxing Council (WBC), která chystá zavést kategorii právě pro transgender sportovce. Systém by měl být takový, že se v boxerském ringu střetne transgender bojovník narozený jako muž pouze s další transgender osobou narozenou jako muž. Bude tedy nahlíženo na pohlaví při narození.

„Bude dbáno na bezpečnost. Nikdy se nestane to, že by muž bojoval se ženou. V boxu je to tak nastavené. V boxu nesmí muž boxovat se ženou bez ohledu na změnu pohlaví. Neměla by v tom být žádná šedá zóna a my do toho chceme jít s transparentností a správnými rozhodnutími,“ uvedl prezident WBC Mauricio Sulaimán.

Transgender (zkráceně trans) osoba je taková osoba, jejíž skutečný gender se neztotožňuje s tím, který jí byl určen po narození. Patří sem trans ženy, tj. ženy, které byly po narození prohlášeny za muže, nicméně v průběhu života si uvědomily, že muži nejsou; a také trans muži, tj. muži, kteří byli po narození prohlášeni za ženy, ale s tímto přiděleným pohlavím se neztotožňují.
Zdroj: jsmetransparent.cz

Šéf asociace dokonce k této realizaci pozval transgender bojovníky, aby společně vystoupili a podpořili větší začlenění. „Vyhlásíme globální výzvu pro ty, kteří mají zájem se v letošním roce zúčastnit nové kategorie. Nastavíme protokoly a s největší pravděpodobností vytvoříme ligu a turnaj. Je na čase to udělat,“ popisuje Sulaimán pro The Telegraph.

V roce 2018 se prvním transgender boxerem v historii USA stal Patricio Manuel, který poslední zápas jako žena vybojoval v roce 2012 proti Tiaře Brownové. O dva roky později začal s hormomální léčbou, načež podstoupil operaci pro změnu pohlaví. Podle pravidel organizace WBC mu ale následně bylo znemožněno bojovat s muži.

„Nikdy nedovolíme, aby transgender narozený jako muž bojoval se ženou, která se narodila jako žena. Vytváříme souboj pravidel a struktur, aby se transgender osoby mohly věnovat boxu tak, jak si to plně zaslouží,“ dodal Sulaimán, podle kterého by se o osudu nově probíraného tématu mohlo rozhodnout v nejbližších měsících či týdnech.

Reklama

Související témata: