Hlavní obsah

Boxerskému mega zápasu není přáno. Střetu Furyho s Usykem brání další překážka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další rána pro dlouho očekávanou bitvu o nesporného krále těžké váhy mezi šampionem Tysonem Furym a Oleksandrem Usykem. Tentokráte pořádný balvan předhodila organizace WBA, která nařídila ukrajinskému šampionovi povinnou obhajobu proti Danielu Duboisovi. Vyjednávání tak postihly další trable, stejně jako když nedávno zakročila organizace IBF.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Tyson Fury (vlevo) a Oleksandr Usyk během staredownu.

Článek

Před necelým týdnem na povrch vyplavaly informace, že jsou jednání o boxerském mega zápase mezi šampionem WBA, WBO a IBF Oleksandrem Usykem a králem organizace WBC Tysonem Furym na dobré cestě. Završení konečné dohody se dokonce odhadovalo v řádech týdnů, jenomže nyní musí promotéři boje o nesporného krále těžké váhy řešit jiné trable. Do hry se totiž natlačila organizace WBA, jejímž šampionem je právě Ukrajinec Usyk.

Jedna ze čtyř hlavních boxerských asociací totiž Usykovi nařídila povinnou obhajobu proti Danielu Duboisovi. I přesto se očekává, že teprve pětadvacetiletý Brit by neměl být vážnější překážkou na vyjednávací cestě. V krátkém časovém sledu se totiž jedná o druhý podobný „problém", ten první přišel od organizace IBF, která pro změnu Usykovi jmenovala povinného vyzyvatele Chorvata Filipa Hrgoviče.

Promotéři všech organizací tak budou muset jednat. Nejpravděpodobnějším scénářem je nabídnutí tučného odstupného za vyklizení cesty právě pro Hrgoviče s Duboisem, kteří by tak rázem nebránili boji o nesporného krále těžké váhy. Spekuluje se i o tom, že by se Usyk mistrovských titulů organizací IBF a WBA vzdal, čímž by ale následný souboj s Furym postrádal logiku.

Důležitou informací je fakt, že Dubois i Fury patří pod stejnou boxerskou stáj Queensbury Promotions a dohoda o odstoupení prvně jmenovaného by mohla být uzavřena daleko jednodušeji než u Chorvata Hrgoviče. Třicetiletý rodák ze Záhřebu pro změnu patří stáji Matchroom, jejíž promotér Eddie Hearn si dlouho pevně stojí za tím, že Usyk musí nejprve obhajovat, než dojde na nesporný boj.

„Nařídila to IBF. Už jsme řekli, že nejsme ochotni o ničem vyjednávat," řekl nedávno promotér Hearn pro IFL TV. „Chci okamžitou nabídku peněženky (purse bid), která rozhodne o tom, kdo bude organizátorem zápasu. Je to postup, který odpovídá pravidlům IBF. To znamená, že nemůžete udělat výjimku," pokračoval třiačtyřicetiletý Hearn, který trvá na tom, že Hrgovič nebude nikam ustupovat.

Podle Usykova manažera Egise Klimase bylo ještě před pár dny vše na dobré cestě. Boj mezi jeho svěřencem a neporaženým Tysonem Furym by se s největší pravděpodobností měl uskutečnit v Saúdské Arábii. „Jsme skoro hotovi, už není moc o čem mluvit. Dvě těžké váhy, nejlepší v dnešním sportu, v boji o nesporného krále těžké váhy. To je to, co fanoušci potřebují," uvedl Klimas.

„S největší pravděpodobností to nebude později než 4. března a vypadá to, že se to uskuteční na Blízkém východě. Během jednání ale přicházely další možnosti, jako třeba Londýn nebo Katar. Ale skutečně to vypadá, že zamíříme do Saúdské Arábie, která má o tento zápas velký zájem. Usyka tam milují," dodal manažer. Podle všeho tak připadají v úvahu data 18. únor, 25. únor nebo 4. březen.

Povede se jeden z největších boxerských duelů všech dob skutečně dohodnout?

Reklama

Související témata: