Hlavní obsah

Ďábel Tyson pálí i v 57 letech. Mně ucho neukousne, protože mu vyrazím zuby, hrozí rival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes tři roky se držel od provazů dál, aby v době dalšího zápasu se do něj postavil v úctyhodných 58 letech. Jeden z nejlepších boxerů historie Mike Tyson se již 20. července na stadionu v Arlingtonu popasuje s o třicet let mladším rivalem a vzkvétající hvězdou v bojových sportech Jakem Paulem. Byť se jedná o exhibici, přesto střet generací bude sledovat celý svět. „Čehokoli se v životě bojím, tak tomu následně čelím. Také teď jsem k smrti vyděšený,“ usmívá se legendární sportovec, který naposledy boxoval v roce 2020.

Foto: Profimedia.cz

Mike Tyson (vpravo) se do ringu vrátí poprvé od roku 2020.

Článek

20. červenec, fotbalový stadion AT & T v Texasu, který pojme až 80 tisíc fanoušků. Pro nestárnoucího veterána Tysona další milník, byť má už dlouhé roky po profesionální kariéře (2005). Zpět mezi šestnáct provazů s o třicet let mladším rivalem ho zlákala vidina pohádkových peněz a možnost se znovu zapsat do historie. Oprášení rukavic je na světě.

„Vždy jsem věřil, že nepřízeň osudu a nervozita mě do značné míry katapultovaly k úspěchu. Kdybych tyto pocity neměl, nešel bych do zápasu. Bez nich bych nikdy nedokázal dosáhnout na takové úspěchy,“ svěřil se bývalý šampion v rozhovoru pro Fox News.

Dnes již 57letý Tyson naposledy v ringu stál v roce 2020, kdy svedl exhibiční bitvu s krajanem Royem Jonesem Jr. Proti Paulovi to zkraje vyjednávacích procesů dokonce vypadalo na profesionální střet, nakonec z toho znovu bude exhibiční pojetí. V sázce je přesto hodně. „Čehokoli se v životě bojím, tak tomu následně čelím. Také teď jsem k smrti vyděšený. Jak se ale boj blíží, tím méně jsem nervózní, protože se to stává realitou. Ve skutečnosti jsem neporazitelný,“ věří si bývalý nejmladší boxerský šampion.

Před bitvou s hvězdným influencerem a stále nováčkem v boxerském světě se vznáší mnoho otazníků. Mnozí si například kladou, v jaké formě se legendární Tyson předvede. „Myslím si, že mě podceňuje. Opravdu si to myslím. Já jsem rychlejší, on je zase mnohem silnější. Je zkušený a chytrý. Bude to velmi zajímavý zápas,“ kýve hlavou 27letý Paul, který během čtyřleté boxerské kariéry prohrál jediný z deseti duelů. „Věřím, že mám rychlejší nohy i ruce. Budu pracovat z různých úhlů.“

Tyson svou přípravu patřičně dokumentuje na sociálních sítích, kde je evidentní, že se stále drží v úctyhodné formě. Zejména horní končetiny takřka nic neztratily ze své rychlosti. „Už se nemůžu dočkat, až tohle okusí Jake,“ vzkázal Tyson přes video, které zveřejnil na platformě X. „Ten chlap přijde a pokusí se mi ublížit, na což jsem zvyklý. Uvidí, že dělá chybu,“ rozesmál se uznávaný rohovník.

Hvězdnému Američanovi se musí nechat i to, že stále marketingově táhne. Bitvu s mladším rivalem bude zajisté sledovat celý svět a zajistí tak obrovské příjmy. „Všichni mi závidí, protože by nedokázali vyprodat arénu. Kdo by v 58 letech dokázal vyprodat arénu pro 80 tisíc lidí? Proč myslíte, že chce (Paul) bojovat se mnou, a ne s někým jiným? Všichni boxeři s ním chtějí bojovat,“ cituje Tysona agentura Reuters.

Žádné urážky z jedné či druhé strany ale nečekejte. Paul nejednou prokázal k legendě v oboru obrovský respekt, Tyson zase uznává mladšího rivala za jeho odvahu poměřit se s ním v ringu. I proto čas od času oba napjatou atmosféru odlehčí vtípky. Paul například narážel na Tysonův ikonický zápas z roku 1997, kdy Evanderu Holyfieldovi ukousl část ucha. „Mně ucho neukousne, protože mu předtím vyrazím zuby,“ věří si.

Očekávanou řežbu bude živě vysílat i populární platforma Netflix, pro niž se bude zajisté jednat o jeden z nejvýdělečnějších přenosů. „Je to skvělý marketingový tah, všichni na tom vydělají. Sportu jako takovému to asi nepřinese, ale spousta lidí získá hodně peněz. Myslím si, že to opravdu bude nejsledovanější zápas, protože Paul tu komunitu lidí má, což platí i o Mikovi,“ říká česká boxerská jednička Vasil Ducár.

Z hlediska kurzů sázkových kanceláří je v roli papírového favorita Paul, exhibice však dává výrazně větší šanci i nerozhodnému konci zápasu. „Tyson je sice v již pokročilém věku, ale podle mého by měl soupeře jasně přejet,“ říká bývalý mistr světa ve velterové váze Lukáš Konečný.

Reklama

Související témata: