Hlavní obsah

Do Česka se ženou bitvy plné krve. Hrozí vážná zranění, s krásou to nemá nic společného, distancuje se ČBA

Do Česka míří první turnaj boxu bez rukavic a spolu s tím i spousta příznivců, a také odpůrců. Značný nesouhlas s pořádáním těchto galavečerů mimo jiné učinila i Česká boxerská asociace (ČBA), která se od nové formy boxu veřejně distancovala. „Bavili jsme se o tom v rámci celého výkonného výboru. Proto jsme po domluvě udělali prohlášení, že se nás to netýká. Chceme ukázat a propagovat ten náš krásný čistý box,“ vysvětluje pro Sport.cz prezident ČBA Marek Šimák.

Foto: BKFC

Jason Knight (vlevo) a Artěm Lobov na turnaji BKFC 5. Ilustrační foto.

Článek

Boxerské souboje bez rukavic zažívají v posledních letech raketový vzestup. Největší popularitu přitom dosahují ve Velké Británii, kde vznikla řada organizací, kde si drsnou tamní atmosféru vyzkoušelo i několik českých zástupců. Tvrdý sport není výjimkou právě ani na českém území, kde již 4. března v pražské UNYP Areně proběhne historicky první galavečer „bare knuckle"  pořádaný nově vzniklou organizací Valhalla Fighting.

„Tvoříme historii sami a jsme připraveni ukázat vám novou úroveň. Bare knuckle není box, thajský box ani MMA. Rukavice jdou dolů a chyby se neodpouští. Neuvěřitelná atmosféra, skutečné emoce a bitvy plné krve," láká organizace na svých sociálních sítích, kde dokonce představila i kompletní startovku pro první turnaj. V součtu se bude jednat o třináct bitek a pro diváky nejznámějším jménem je Martin Horský, který má za sebou i několik MMA zápasů.

Praxe na box bez rukavic? Diskotékové rvačky. Měl jsem 160kg, k výhře stačila jedna facka, říká Martin HorskýVideo: Sport.cz

Pro příznivce boxu bez rukavic den jako stvořený. S tím se ale rozhodně neztotožnuje Česká boxerská asociace, která se v čele s prezidentem Markem Šimákem veřejně distancuje od pořádání utkání bez rukavic. „Vedení ČBA vyjádřilo zásadní nesouhlas s propagací a pořádáním turnajů boxu bez rukavic. Tyto akce, při nichž bezprostředně hrozí vážná zranění, jsou v rozporu s pravidly a zásadami olympijského boxu," stojí v prohlášení na webových stránkách.

„Jejich přínosem je pouze negativní pohled široké veřejnosti na gentlemanský sport, jakým box je. ČBA vnímá tyto snahy zatraktivnění boxu za extrémně riskantní a nesportovní," stojí dále v tiskové zprávě.

Prezident ČBA Šimák se k celé situaci vyjádřil i pro Sport.cz. „Dlouhou dobu se pravidla upravovala a vymýšlely se rukavice. Je tam obrovský dlouhodobý proces pro to, aby se boxeři nezranili. Jde o zdraví boxera," upřesňuje. „Jde o to, pod jakou budou asociací, jak funguje pojištění lidí a podobně. Zřejmě budou podepisovat revers, když do toho jdou bezhlavě," myslí si.

Moc tomu nepřipadává ani fakt, že jedním z rozhodčích premiérového turnaje bude UFC bojovník Machmud Muradov. „Rozhodčí jsou zkušení fighteři, ale s rozhodováním nemají žádné zkušenosti. Muradov je skvělej rváč, ale rozhodčí pro to musí mít cit. Ne každý fighter je dobrej rozhodčí. Stejně tak jako každý nemůže být trenér," říká Šimák. Dalšími rozhodčími budou kickboxer Tomáš Hron nebo jeden z průkopníků boje bez rukavic Zdeněk Pernica. Celou akci bude moderovat strongman Jiří Tkadlčík.

„Box je nebezpečný sport, když se dělá 'amatérsky'. Když nejsou pořádné zdravotní prohlídky a celkově na to box není jak v útoku, tak v obraně připravený. Po technické, taktické i psychické stránce musí být příprava maximálně komplexní. Na tohle ti kluci připravení nejsou, především ti bez rukavic. To se dělalo kdysi dávno, když ještě rukavice neexistovaly. Byly to krvavé řežby. Chápu lidi, co chtějí vidět krev, ale s krásou boxu to nemá nic společného," doplňuje.

ČBA naopak chce veřejnosti ukázat box v nejlepším světle. „Po nedávných volbách si nové vedení ČBA vzalo za cíl pozdvihnout obraz boxu ve veřejném mínění a prezentaci hodnot sportovního ducha napříč tímto sportem, a proto se od pořádání zápasů bez rukavic zásadně distanuje," zní v prohlášení.

Reklama