Fenomenální Chochlíková získala pro Slovensko po 13 letech zlatou medaili na Světových hrách, zvažovala přitom, že z finále odstoupí

Fenomenální Chochlíková získala pro Slovensko po 13 letech zlatou medaili na Světových hrách, zvažovala přitom, že z finále odstoupí Monika Chochlíková | zdroj: FOTO: Se svolením PML

V kickboxu to nevyšlo, v thajském boxu ale nezaváhala. Ačkoliv ji ráno nebylo dobře, do finále nastoupila a po dlouhých letech veze na Slovensko opět zlatou medaili ze Světových her.

Bojová univerzálka Monika "Volcano" Chochlíková byla na letošních Světových hrách v americkém Birminghamu jedinou sportovkyní, která mohla získat medaile ve dvou různých sportech. Šance nebyla vůbec malá, v prvním kole kickboxerského turnaje se koneckonců potkala s Klárou Strnadovou. Tu už v minulosti třikrát porazila, tentokrát to však nevyšlo, rozhodčí přisoudili vítězství české bojovnici, která nakonec v turnaji skončila ne neoblíbeném čtvrtém místě.

Chochlíková ale nemusela smutnit dlouho, protože hned po pár dnech naskočila do 8členné pyramidy v thajském boxu ve váze do 51 kg. Muaythai pravidla jí sedí víc, kupředu ji navíc hnala i frustrace z předešlého neúspěchu. Přes Američanku a Rakušanku se Monika nakonec probila do finále, v němž na ni čekala Maročanka Meriem El Moubarik, mistryně světa z letošního roku.

"Ráno to nevypadalo moc dobře, protože asi dvě hodiny, než jsem měla zápas, tak mě to natáhlo a zvracela jsem. Přemýšleli jsme s týmem, že zápas zrušíme. Ale když už jsem se do toho finále dostala, tolik jsem si toho vytrpěla, bylo to velmi náročné i co se týče diety a zápasů. Takže to risknu, i kdyby mě náhodou porazila, tak bych litovala, pokud bych nenastoupila. A nakonec to vyšlo na zlato," podělila se o své pocity po zápase Monika.

Soupeřku znala a počítala s tím, že to nebude o kondici ale spíš o technice, kdo bude víc kopat. Snažila se tedy o to, aby každou výměnu ukončila a měla dominantnější techniky, po kterých bude Maročanka couvat. Tato technika fungovala výborně a po prvních dvou vyhraných kolech už stačilo v posledním výrazně neztrácet a nedostat knockout. To se nakonec vydařilo a Slovensko tak má po dlouhých 13 letech zlato ze Světových her.

"Toto je asi nejcennější medaile, jakou jsem vyhrála. Protože toto je akce, která se koná jednou za 4 roky. Je to pro naše neolympijské sporty něco podobného jako olympiáda," rozplývala se Monika s medailí na krku. Zároveň také potvrdila, že s kickboxem už pravděpodobně skončí a bude se soustředit pouze na Muaythai a MMA.

Pro české reprezentanty Jakuba Klaudu a Viktorii Bulínovou bohužel cesta v turnaji skončila už v prvních zápasech. Z kickboxu ale veze bronzovou medaili Petr Dvořáček.

Zdroje:  olympic.sk

Nejnovější články