Hlavní obsah

Fiasko Saúdů? Ukázali velkolepý pás pro Furyho či Usyka. Hrozné, šílí fanoušci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších duelů boxerské historie se kvapem blíží. Přesně za měsíc, tedy 17. února, se v saúdskoarabském Rijádu uskuteční bitva o absolutního mistra světa, který tak bude kralovat všem světovým organizacím těžké váhy. K této příležitosti byl pro souboj mezi dvěma neporaženými boxery Ukrajincem Oleksandrem Usykem a Britem Tysonem Furym představen „nesporný pás“, jehož podoba se ovšem nesetkala s pozitivními ohlasy.

Foto: Profimedia.cz

Staredown mezi Tysonem Furym a Oleksandrem Usykem.

Článek

Zatímco více než dvoumetrový Fury vkládá do souboje svůj pás šampiona organizace WBC, na druhé straně bude ukrajinský sok Usyk hájit tituly organizací WBA, IBA a WBO. Zápas označovaný jako „Ring of Fire“ tak utvoří nový pás, tedy pro nesporného krále těžké váhy (naposledy 1999 Lennox Lewis), který se tak stane absolutním mistrem světa. Saúdští představitelé, pod jejichž taktovkou se tato ostře sledovaná bitva uskuteční, nyní odhalili jeho podobu.

Titul je zahalený do zlata a stříbra s černou kůží na bocích. Obsahuje také kameny a jména předchozích světových šampionů. Pochopitelně jsou zde vyobrazena také loga všech čtyř světových boxerských organizací, o jejichž tituly se bude bojovat – WBC, WBO, IBF A WBO. Na velké obrazovce byl rovněž uveden text, který upozorňoval na jedinečné vlastnosti a vysvětloval drobné detaily, které pás odlišují od typických boxerských titulů.

Podoba pásu se ovšem nesetkala zrovna s pozitivními ohlasy z řad fanoušků. Ti ho totiž přirovnávají k titulu wrestlerské organizace WWE. „Vypadá to hrozně, jako pás z organizací UFC či WWE,“ napsal na sociálních sítích jeden z uživatelů. „Nápad od saúdských představitelů je sice fajn, ale provedení je šílené,“ navázal na něj další diskutující.

Rovněž by mělo být jasno, s kým dalším se vítěz souboje popasuje. Podle Saúdů se další titulové bitvy zúčastní lepší z dvojice Anthony Joshua a Francis Ngannou, kteří si to proti sobě rozdají 8. března. „Vidíte, že výsledek tohoto zápasu bude důležitý i pro boj, který proběhne 17. února. Rádi bychom proti sobě postavili vítěze. To je naše představa. Je to obrovský milník pro světový box, nesmírně vzrušující okamžik,“ zaznělo na tiskové konferenci.

Boxerský svět se tak může těšit na dva obrovské duely, které rozdělují komunitu. U vytržení je také slavný promotér Frank Warren. „Bezpochyby jsme ve zlatém věku boxu. Pokud někdo nechce být na palubě, pak je blázen,“ usmál se 71letý anglický manažer.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Anthony Joshua a Francis Ngannou se spolu utkají 8. března.

Největší pozornost je pochopitelně upřena na dvojici Fury–Usyk, před nimiž je závěrečný měsíc příprav. Už teď ale z úst obou světových boxerů padají sebevědomá slova. „Jsem předurčen k tomu, abych upevnil svůj odkaz jako nejlepší boxer této éry. Abych to udělal, musím porazit tohoto prcka,“ rýpl si Fury do nadcházejícího rivala.

„Pro mě, pro mou rodinu, zemi a lidi, kteří nyní ve válce brání mou zemi, je to velká příležitost, “ připomíná Usyk válečný konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. „Až mi dá ,Pán‘ Tysona do rukou, udělám, co musím!“ srší sebevědomím král organizací WBA, IBF, WBO a IBO. „Budeš rozbitý na kusy! Bojuješ s nejlepší britskou těžkou váhou, která tu kdy byla,“ kontroval 35letý Fury.

Reklama