Fury deklasoval Chisoru a ještě v ringu vyzval Usyka. V šatně si pak se soupeřem přiťukl hamburgerem

Fury deklasoval Chisoru a ještě v ringu vyzval Usyka. V šatně si pak se soupeřem přiťukl hamburgerem Tyson Fury a Oleksandr Usyk | zdroj: Profimedia

Zápas o titul těžké váhy WBC připomínal hru kočky s myší. Tyson Fury nakonec Dereka Chisoru ukončil v desátém kole. Ihned poté vyzval ukrajinského šampiona Oleksandra Usyka. 

Tyson Fury je zpět! Návrat mezi šestnáct provazů proběhl přesně podle plánu. Téměř zaplněný stadion Tottenhamu Hotspur sledoval návrat neporaženého krále těžké váhy. V obhajobě mistrovského pásu WBC čelil jemu dobře známému krajanovi Dereku Chisorovi. 

Obě těžké váhy před sobotním střetnutím změřily síly již dvakrát a pokaždé vyšel ze zápasu vítězně Fury. V roce 2011 ve Wembley udolal svého soupeře na body, když sebral Chisorovi britské tituly těžké váhy. O tři roky později ho pak obral i o tituly evropské a pás WBO. 

I třetí zápas měl mít podobný průběh. 34 letý Fury sice odešel po svém posledním zápase s Dillianem Whytem do bojové penze, nicméně ta mu dlouho nevydržela. Po trablích s vyjednáváním superfightu s Usykem či bitvy o Británii s Anthony Joshuou nakonec dopadl souboj s Chisorou, který v červenci překvapivě vybodoval Kubrata Puleva. Bitvu dvou Britů sledovala přímo na místě téměř 60 tisíc diváků, atmosféra před zápasem tak byla dech beroucí. 

Tottenham Hotspur Stadium Tottenham Hotspur Stadium | zdroj: Profimedia

Přestože byl Fury jasným favoritem, jisté pochybnosti byly nad jeho formou po měsících v bojovém důchodu. „Cikánský král“ ale nenechal od prvních vteřin zápasu nikoho na pochybách a předváděl box té nejvyšší světové úrovně. Tradiční výborný pohyb a přímky z ústupu doslova ničily veškeré snahy jeho soupeře. 

Fury celý zápas doslova ovládl, v určitých fázích to působilo jako hra kočky s myší a spíše než boj o titul těžké váhy to vypadalo jako jednostranný sparring. Chisora již v prvních kolech několikrát poklesl v kolenou, v šestém kole už to opravdu vypadalo na ručník, zápas ale nakonec ukončil ringový rozhodčí až v desátém kole. 

Derek Chisora vs. Tyson Fury Derek Chisora vs. Tyson Fury | zdroj: Profimedia

Chisora plivající krev naznačoval, že rozhodnutí sudího bylo opravdu za pět minut dvanáct. Oba soupeři si po souboji projevili respekt a úctu, a zejména Fury působil až nezvykle pozitivním dojmem. Po zápase dokonce navštívil šatnu svého soupeře a oba borci si společně pochutnali na hamburgerech. Příjemnou atmosféru dolaďovali potomci obou boxerů, kteří prohodili pár slov s člověkem, který se jen pár chvil předtím snažil jejich otci urazit hlavu.

Derek Chisora a Tyson Fury Derek Chisora a Tyson Fury po zápase | zdroj: Profimedia

Ještě v ringu Fury vyzval ke sjednocující bitvě Usyka

Pokud si Chisora vysloužil od Furyho respekt, další jeho potenciální soupeř dopadl mnohem hůř. Oleksander Usyk sledoval řemeslný výkon neporažené britské legendy z bezprostřední blízkosti a po zápase vyslyšel vítězovo přání a dorazil za ním do ringu.

„Kde je ten králíček Usyk,“ křičel Fury. „Já a ty, cucáku, jsi další na řadě. Já a ty, chápeš to? Chápu, trpaslíku, že jsi porazil kulturistu, ale já nejsem kulturista, já tě ukončím,“ řval pak Usykovi do tváře, přičemž mu připomněl jeho dvojnásobné vítězství nad Anthonym Joshuou.

"Už jsem zničil jednoho Ukrajince, Vladimira Klička. A udělám to i tobě, udělám ti ještě větší mezeru mezi zuby. Ty ošklivý malý blbečku, pojďme na to. Teď se můžeš smát, ale až s tebou skončím, co pak budeš dělat? Nezmůžeš se na nic! Teď se směj, ale v zápase se mnou budeš pro smích zase ty,“ sliboval ukrajinskému rivalovi muka. Toho ale nechaly výhružky britské legendy ledově chladným a v klidu si pod sprškou urážek vyřídil i telefonický hovor. 

Sjednocujícímu souboji o všechny světové tituly těžké váhy v boxu tak teoreticky nic nebrání. Promotéři obou organizací Frank Warren a Bob Arum již bitvu odsouhlasili a cílí na první kvartál dalšího roku. Nicméně Fury brzdí emoce, jelikož oznámil, že bude možná nucen podstoupit operaci loktu, což by znamenalo šesti až osmiměsíční pauzu. Kdy se tedy jedné z největších boxerských bitev v dějinách dočkáme? 

Zdroje:  The Sun

Nejnovější články