Hlavní obsah

Fury s Usykem na vlnách nejistoty. Zapeklitá situace nabírá na obrátkách

Nejasnosti trvají. Boxerským světem během středečního dne otřásla zpráva o tom, že se megabitva o nesporného krále těžké váhy mezi Tysonem Furym a Oleksandrem Usykem nakonec v dohodnutý termín, tedy 29. dubna, neuskuteční. Ani s odstupem dalších desítek hodin se situace nepohnula a zdá se, že je jedna z největší boxerských událostí alespoň pro nejbližší měsíce ze hry. „Je tu spousta proměnných. Budou zde povinné obhajoby a může se zde stát cokoliv. Někdo může prohrát a celá hra se mění,“ popisuje pro Sport.cz situaci nejlepší český boxer Vasil Ducár.

Foto: talkSport

Jeden z největších boxerských duelů historie Tysona Furyho s Oleksandrem Usykem má další trhliny.

Článek

Podmínky byly sice dohodnuty, jenomže vše se nakonec zbortilo. Usyk byl podle manažera Egise Klimase tlačen k stále větším ústupkům, což mělo za následek zrušení předem domluveného termínu vzájemného boje, kterým měl být 29. duben. „Podle mě to bude jeden z největších zápasů za poslední dekádu. Možná bych to přirovnal k zápasu Joshua vs. Kličko. Možná ještě víc, aktuálně to totiž má obrovskou popularitu," popisuje elitní český boxer Ducár.

„Myslím si, že i to je příčina, proč se to tak dlouho projednává. Ač chceme, nebo nechceme, tak i když tu není přímo ten trash talk, tak tímhle se udává ten příběh. Možná je to malý trash talk a minimálně to, o co se zajímají média. Tvoří se ten obsah a lidé se o to zajímají. Když kluci na to nejsou, nemají osobní spory, ze kterých by se mohl utvořit trash talk, tak se to může vytvořit takhle," pokračuje český šampion křížové váhy.

Usyk navíc souhlasil i s finančním rozdělením 70:30 ve prospěch britského rivala, což vyvolalo spoustu debat. „Fury je chytrý obchodník a ví, že si to může dovolit. Ačkoliv Usyk je výborný boxer a světová extratřída, tak manažerskou či nebo celkovou světovou popularitu nemá zas tak velkou. Právě z této pozice si to Fury může dovolit," hodnotí znojemský rodák Ducár.

„Navíc by se boxovalo v Anglii. Většina fanoušků by tedy byla na straně Furyho. Upřímně nevím, jaká stáj by to organizovala, ale myslím si, že by to byl Frank Warren, který zastupuje Furyho. Pokud tedy to bude organizovat, tak by měl mít právo si trochu určovat podmínky. Nikdo si nedovede představit, že by se taková událost uspořádala třeba na Ukrajině. Usykovi to nikdo neuspořádá, vždycky bude host. Maximálně někde v Americe," objasňuje česká boxerská jednička.

Datum 29. dubna je podle všeho definitivně ze hry. Aktuálně se nabízí úplně jiné zápasy. Britské servery například informují o tom, že by nově mohl do bitvy s Furym vstoupit krajan Joshua, o což se snaží i uznávaný promotér Eddie Hearn. „Souboj Furyho s Joshuou má pro Tysona mnohem větší finanční hodnotu než zápas s Usykem," říká předseda Matchroom boxing.

Je tu ale jeden háček. Joshua se 1. dubna představí v bitvě s Jermainem Franklinem, případný střet s Furym tak v dohledné době nedává smysl. Toho se chystá využít  manažer britského šampiona Frank Warren, který se stále nesmířil s porážkou ve vyjednávání s Usykem a slíbil, že udělá vše pro záchranu boje o nesporného krále těžké váhy. Sám ale přiznal, že to na realizaci v dohledné době nevypadá.

„Co jsem vysledoval, tak Usyk už přerušil tréninkový kemp. I proto si myslím, že to v dubnu nebude. Je nutná příprava. Upřímně ani nevím, jestli to ještě letos bude, ale bylo by to ideální. Každopádně je tu spousta proměnných. Budou zde povinné obhajoby a může se zde stát cokoliv. Někdo může prohrát a celá hra se mění," uvědomuje si Ducár.

A zatímco se řeší spíše situace kolem Furyho, tak se rovněž pro Usyka rýsuje případný soupeř. Organizace WBA i nadále může do bitvy vhodit povinného vyzyvatele Francoise Duboise, což se v tuto chvíli zdá jako nejreálnější. Podle Hearna připadá pro ukrajinského šampiona v úvahu i zápas s Dentoayem Wilderem.

Reklama

Související témata: