Japonský kickboxer popsal, jak mu bojový sport pomohl překonat nádor na mozku, a poslal vzkaz fanouškům

Japonský kickboxer popsal, jak mu bojový sport pomohl překonat nádor na mozku, a poslal vzkaz fanouškům Rui Ebata | zdroj: FOTO: Se svolením RISE

Stalo se mu to, čeho se děsí většina z nás. Rui Ebata od lékařů slyšel nečekanou zprávu a před operací mozku mu narovinu řekli, že nemusí přežít.

Japonec Rui Ebata patří ve váze okolo 60 kilogramů mezi nejlepší kickboxery světa, byť u nás samozřejmě není tak známý jako ve své domovině. V profesionálním ringu má bilanci 43 výher (21 T/KO), 7 porážek, 2 remízy a 1 bez výsledku. U toho ale málem zůstalo, ve věku pouhých 32 let mu totiž lékaři na konci února diagnostikovali nádor na mozku a čekal ho nejdůležitější zápas v životě. 8 hodinová operace naštěstí dopadla dobře a Ebata se o svůj příběh podělil na sociálních sítích.

"Poslední rok jsem trpěl bolestmi hlavy a závratěmi a koncem února jsem kvůli problémům se zrakem navštívil očního lékaře, kde byla zjištěna abnormalita, která vedla k akutní hospitalizaci a operaci.

Do nemocnice urychleně zavolali mou rodinu, že jim musí něco závažného vysvětlit. Ti pak celí bledí a se slzami v očích vyslechli, že mám v hlavě pravděpodobně velký rakovinový nádor a při operaci půjde o život. Já sám jsem byl tak zaskočen, že jsem ani neslyšel, co říkají," popsal Ebata, jak věci nabraly rychlý spád.

"Bojovým sportům se věnuji od dětství, zasvětil jsem jim celý život, v zápasech jsem riskoval život, vyzýval jsem smrt na souboj. Účastnil jsem se velkých soutěží, takže jsem si myslel, že jsem psychicky dostatečně odolný na to, abych překonal strach a tlak. Ale...

Když jsem byl postaven do situace, že možná zítra při operaci zemřu, byl jsem tak vyděšený, že jsem si to vůbec nedokázal připustit.

Ale byl to právě kickbox, co mi v té chvíli pomohlo a donutilo mě to postavit se situaci čelem. Byl jsem zaskočený, ale pan doktor mi řekl: Ebato-kune, tohle je zápas. Je to jednorázový zápas, který nesmíš prohrát. Dám do té operace všechno a chci, abys do toho šel s tím stejným.

Zalila mě podivná síla, že rozhodně neprohraju, že není možné, abych prohrál. Dokázal jsem sám sebe namotivovat. Tu noc jsem nezamhouřil oko.

Operace dopadla dobře a následující den jsem si oddychl, protože nádor nebyl zhoubný a nehrozí žádné následky. Byla to velká operace a měsíc jsem byl hospitalizovaný, ale konečně jsem byl propuštěn.

Tentokrát jsem tak na ještě hlubší úrovni pocítil opravdovou sílu, kterou jsem se naučil z kickboxu.

Nikdy by mě nenapadlo, že v tak mladém věku budu mít nádor na mozku, ale věc se má tak, že kdyby se na to přišlo o pár dní později, byla by situace mnohem nebezpečnější. Proč se u mě nádor objevil? To nevím, ale důležité je dívat se sám na sebe. Jsem ten typ, co se nečím posedne a žene se za tím, takže jsem vůbec neslyšel hlas svého těla.

Vám všem chci vzkázat – možná jste zaneprázdnění, ale chci, abyste si vážili přítomnosti a udělali si čas podívat se na sebe. Zdraví je nejdůležitější! V životě se stane spousta věcí, ale na základě této mé zkušenosti se chci stát člověkem, který pomůže hodně lidem."

Ebatův příběh je připomínkou toho, jak je život nevyzpytatelný a celý se může v mžiku obrátit vzhůru nohama. Zda jej v ringu ještě uvidíme, zatím není jasné. Minimálně ale bude pomáhat v přípravě svému neméně úspěšnému bratrovi-dvojčeti Mucukimu.

Zdroje:  Rui Ebata – Instagram , beyondkick

Nejnovější články