Hlavní obsah

Jílkové chybí poslední krok k evropském titulu v boxu. Udělám pro to vše, říká

Českou boxerku Viktorii Jílkovou čeká na mistrovství Evropy poslední krok k obhajobě titulu. V kategorii do 57 kilogramů nastoupí v úterý do finálového duelu proti Kouzilouové z Řecka. “Je strašně namakaná, takže si budu muset dávat pozor. Pro vítězství ale udělám vše,” hlásí Jílková, která pro Česko sbírá tituly také v thajském boxu a hokeji.

Foto: Sportegy/Pláteník

Viktorie Jílková se zlatou medailí z mistrovství světa v thajském boxu v Malajsii.

Článek

V italském Montesilvanu, kde probíhá letošní ročník juniorského šampionátu, vyřadila Jílková na cestě do finále postupně soupeřku z Irska Lawlessovou a také Litevku Sinickaiteovou.

V osmifinále měla Jílková nastoupit také proti Ukrajince Stupakové. "Jenže tady vznikl problém mezi ukrajinskou výpravou a vedením Mezinárodní boxerské asociace (IBA)" vysvětlil otec a trenér Lukáš Jílek.

"Asociace rozhodla, že mohou Ukrajinci nastoupit bez své vlajky, což odmítli a raději odjeli. Absolutně jsem Ukrajince chápal," pokračoval Jílek.

Jílková tak postoupila bez boje do čtvrtfinále, ve kterém narazila na velmi kvalitní soupeřku z Irska Lawlessovou. "Postoupila do čtvrtfinále po vítězství 5:0 na body. Byla na tom dobře i technicky, takže jsme vymysleli taktiku, abych pořád šla dopředu, což se dařilo," hodnotila patnáctiletá česká bojovnice postupový zápas.

"Irka byla také skvěle mentálně připravená a podle mě měla na to, aby turnaj vyhrála. Prohru oplakala, což mě za ni mrzelo, protože byla opravdu kvalitní a zasloužila si udělat lepší výsledek, ale Viki si s ní poradila," dodal ke čtvrtfinálovému zápasu Jílek.

V boji o postup do finále narazila Jílková na soupeřku z Litvy Sinickaitovou, která boxuje v opačném gardu. "Viki se s tím v prvním kole srovnávala, ale ve druhém už soupeřku přejela a poslala ji do počítání. Ve třetím kole už Litevka cítila, že je zle a snažila se souboj rozkouskovat," vysvětlil Jílek.

"Sice to nebylo úplně podle mých představ, ale znovu jsem vyhrála všechna kola. Každopádně to byl těžký zápas," dodala Jílková k semifinálové bitvě.

O titul se česká bojovnice v úterý odpoledne utká proti Řekyni Kouzilouové. "Je sice menší, ale perfektně fyzicky připravená. Soupeřkám tady nedává vydechnout, takže Viki bude muset hodně běhat a bodovat. Myslím si, že boxersky je na tom Viki lépe, ale nesmí se nechat nahánět do rohů a podřídit se tlaku soupeřky," řekl Jílek.

"Řekyně je opravdu hodně namakaná, má obrovské ruce a záda. Sice nemá moc techniku, ale v každém zápase tady chodila pořád dopředu, takže budu muset boxovat spíše z ústupu. Bude to těžký zápas, ale pro vítězství udělám všechno," dodala Jílková.

Reklama

Související témata: