Hlavní obsah

Joshua opět smutní! Boxerským mistrem světa zůstává Ukrajinec Usyk. Po zápase si řekl o Furyho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvetná bitva, kterou si nenechal ujít žádný fanoušek boxu. V Saúdské Arábii se totiž podruhé v kariéře proti sobě postavili Anthony Joshua a Oleksandr Usyk. A znovu slavil ukrajinský rohovník. Tomu se v parádní dvanáctikolové bitvě nakonec povedlo uspět na body, což znamená prodloužení neporazitelnosti a obhajobu světových titulů těžké váhy organizací WBA, WBO, IBF a IBO.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Oleksandr Usyk se raduje z druhého vítězství nad Anthonym Joshuou.

Článek
Fotogalerie

Pohyb a postupné kombinace. Přesně tak vypadal úvod zápasu, během kterého oba boxeři ukázali to, na čem poslední měsíce tvrdě dřeli. A diváci se rozhodně nenudili. Ba naopak, každou dobře mířenou ránu doprovodili bouřlivým aplausem, což boxerské účastníky v ringu ještě víc motivovalo k akci.

Britsko-ukrajinská řežba se přelévala z jedné strany na druhou. Zatímco Joshua se pokoušel spíše hrozit jednotlivými údery, Usyk si naopak často věřil i na rychlé kombinace, kterými je pověstný. Úvodní čtyři kola utekla jako voda a nic nenasvědčovalo tomu, že by v dohledné době měl zápas skončit. Vyrovnaná bitva navíc byla pro další minuty velkým příslibem.

Síly ubývaly, stejně tak kondice. Mezi šestnácti provazy se však stále vedl vyrovnaný boj, během kterého jak Usyk, tak i Joshua ze sebe vydávali naprosté maximum. Hvězdné momenty přišly na obou stranách, ani tak po více než polovině zápasu nikdo s jistotou nedokázal říct, kdo aktuálně vede.

Nejhorší okamžiky pro Usyka přišly v devátém kole. Britský soupeř se dostal k tvrdému nátlaku, dařilo se mu úspěšně trefovat jak rychlými kombinacemi, ale také jaby a zvedáky a Ukrajinec tak měl co dělat, aby se alespoň na chvíli vzdálil. Krušné vteřiny však přečkal ukázkově, odolnost ale následně prokázal také Joshua, který rivala napodobil a rovněž po razantních bombách stál jako skála.

Neuvěřitelně rychlé tempo přinesla i závěrečná kola. Oba rohovníci ze sebe žďímali zbytky sil, ruce létaly ve velkém stylu, přesto o vítězi zápasu muselo rozhodnout až bodování rozhodčích. Ještě před závěrečným vyhlašováním ale oba boxeři přes sebe přehodili ukrajinskou vlajku a následně se dozvěděli to nejdůležitější - výsledek.

Z velice těsného vítězství se nakonec opět raduje Ukrajinec Usyk, který uspěl poměrem 2:1 na body (115-113, 116-112 a 113-115). Pětatřicetiletý rohovník tak zaznamenal dvacáté vítězství v kariéře a úspěšně obhájil světové tituly WBA, WBO, IBF a IBO.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Oleksandr Usyk a Anthony Joshua během druhého měření sil.

Nejen Usyk, ale celý boxerský svět by se nyní mile rád dočkal zápasu s Tysonem Furym, ve kterém by se sjednotily všechny pásy. "Jsem si jistý, že Fury ještě neskončil. Jsem přesvědčen, že se mnou chce bojovat. Já s ním chci také zápasit, a pokud to nebude s ním, tak už s nikým," překvapil Usyk po zápase.

Emoce cloumaly i s Joshuou. Britský boxer nejprve naštvaně odešel z ringu, poté se ale vrátil a řekl pár slov. "Usyk je skvělý bojovník. Dnes večer ukázal, že tvrdě dřel a dokázal mě porazit. Je fenomenální," pochválil rivala a vyjádřil se i k situaci na Ukrajině. "Nikdy jsem tam nebyl, ale to, co se tam děje, rozhodně není dobré. A aby se Usyk stal za takových okolností šampionem, tak za to mu, prosím, zatleskejte," dodal britský rohovník.

Reklama

Související témata: