Konec čekání, sen se vyplní. Královna boxu se vrací domů

18.05.2023

Autor: Miroslav Obluk

Katie Taylor.

Katie Taylor.FOTO: Profimedia


Na svém kontě má zlatou medaili z olympijských her. Kolem pasu se jí třpytí čtyři mistrovské tituly všech stěžejních boxerských asociací. V profi ringu ještě nenarazila na přemožitelku. Vrchol na ni však stále čeká. Královna lehké váhy Katie Taylor se mezi šestnácti provazy představila již dvaadvacetkrát. Tentokrát to však bude jiné. Tentokrát bude bojovat před svým lidem.



Vůbec poprvé ve své profesionální kariéře si šestatřicetiletá boxerka zatančí na domácí půdě. Taylor po tomto okamžiku toužila od roku 2016, kdy zakončila svou pouť napříč amatérským boxem a přesunula se mezi profesionály. Na svém kontě tou dobou měla již olympijskou medaili a byla rovněž pětinásobnou mistryní světa. Dosáhla všeho. A tak nastal čas nových výzev.

Posun mezi profesionály znamenal mnohé. Taylor opustila rodnou zem a přestěhovala se do Spojených států. Zabydlela se na venkově v Connecticutu. Žila si svůj americký sen, přesto toužila po návratu do Irska. Vytoužený návrat byl dlouhá léta nesplněnou konstantou. 


"Tohle je něco, po čem už dlouhou dobu toužím," přiznala Taylor pro ESPN. "Už roky mluvím o svém přání, že bych chtěla skutečně bojovat doma v Irsku. Všechny zápasy jsem však měla v Americe nebo Británii. Myslela jsem si, že domů se již nikdy nevrátím."

Rodačka z města Bray mohla na domácí půdě bojovat již dříve. Střelecké útoky v zemi nicméně vše zhatily. Když mělo Irsko v roce 2016 hostit plánovaný titulový zápas o evropský titul WBO, došlo těsně před vážením ke střelbě, při níž zahynul jeden člověk, což vedlo ke zrušení zápasu. Střelba rovněž změnila ráz pořádání boxerských galavečerů v zemi. A naděje na domácí debut byla ztracena.

Situace se nelepšila ani v následujících letech. Domácí debut byl stále v nedohlednu. Vše se však změnilo v minulém roce.

Poté, co Taylor loni porazila ve fantastické bitvě Amandu Serrano ve slovutné Madison Square Garden, bylo jasné, že tato bitva potřebuje své pokračovaní. Otázkou bylo kde? Záhy přišla jasná odpověď, Irsko. Šampionka toužila po návratu. Tábor rivalky souhlasil. "Ona si to zaslouží," řekl na youtubovém kanále Boxing king media trenér Amandy Jordan Maldonado. 

Vysněná odveta byla na spadnutí.

Člověk míní, pánbůh mění. A tak tomu bylo i v tomto případě. Velkolepá odveta dostala trhlinu. Serrano utrpěla zranění ruky a byla ze hry. Do hry naštěstí vstoupila jiná královna, Britka Chantelle Cameron, vládkyně lehké welterové váhy. Irsko o bitvu šampionek nepřijde.

"Kdyby nebylo Katie, žádná z nás by nebyla v této pozici," řekla Cameron. "Je neuvěřitelná a kvůli tomu, co udělala pro ženský box si svůj návrat domů zaslouží."

Titulová dvojice by byla. Destinace také, nyní však nastala palčivá otázka. Kde k velkolepému návratu dojde? Spekulovalo se o fotbalových stadionech, nakonec byla vybrána 3Arena. S realizací bitvy pomáhala i největší irská hvězda Conor McGregor. 

"To je pro mě naprosto skvělé," řekla Taylor. "Tohle je opravdu splněný sen," zářila irská královna nadšením. Tahle bitva pro ni znamená vše.

Velký box se vrací do Irska po dlouhých dvanácti letech, Taylor se domů vrací po ještě delším období. Naposledy v Irsku bojovala před jednadvaceti lety. Tehdy jako amatérka. O víkendu se vrátí jako neporažená královna. 



Další články v kategorii

Bojoval o holý život, Procházkův kolega hlásí návrat. Životní zkoušku zvládl

26.04.2024Populární americký ranař a bývalý soupeř Jiřího Procházky hlásí návrat do bojové akce. Dominick Reyes se ...

Bojovník se utkal s neobvyklým soupeřem. Rukama přemohl aligátora

26.04.2024MMA bojovník holýma rukama zkrotil dva a půl metru dlouhého aligátora, který se v neděli večer plazil ulicemi v severní části Jacksonvillu ...

Říkejte mi Terminátor. Mám titanovou tyč, která jde od kolene dolů ke kotníku, chlubí se McGregor

26.04.2024Hvězdný comeback se blíží. Již za dva měsíce se zpátky na bojovou scénu vrátí věhlasný Conor McGregor, jenž takřka tři ...

Nestačí mi být nejlepší v Evropě, chci být nejlepším bojovníkem na světě, vzkazuje Keita

26.04.2024Coby největší favorit milionové pyramidy do ní vstoupí až jako poslední, na Oktagonu 57 ve Frankfurtu ho čeká osmifinálový ...

Joshua a další hvězdný šlágr ve Wembley. Šanci větří ponížený šampion

26.04.2024Svět boxerské těžké váhy se dal v posledních měsících do pohybu a fanoušci se ještě letos možná dočkají dalšího ...

Nevzdat se, vytrvat. Královna násilí zažila v UFC své znovuzrození, nyní vyhlíží životní výkon

25.04.2024Velkolepý kolos opět roztáčí svá kola. Slavná UFC po týdenní odmlce připravuje další lasvegaský turnaj. Ten proběhne ...

Věděl jsem, že radši zemřu, než abych s ním prohrál počtvrté, zavzpomínal Adesanya

25.04.2024Bojoval s ním celkem čtyřikrát, pouze jednou ho dokázal porazit. I když ale Israel Adesanya cítí, že má Alexi Pereirovi pořád co vracet, ...

Král je zpátky. Legendární šampion se po zranění vrátil do tréninku

25.04.2024Je zpátky. Světová hvězda a jeden z nejlepších zápasníků MMA všech dob se vrací do hry. Král těžkých vah UFC Jon ...

Procházka myslí na změnu, šampion UFC ho podporuje. Na polotěžkou váhu je příliš malý, tvrdí

25.04.2024Na jubilejním turnaji UFC 300 si připsal cenné vítězství. Jiří Procházka smetl ve druhém kole rivala Rakiče, vrátil se zpět ...

Načíst další články