Král kickboxu padl KO, ať žije král! Obávaný Allazov poslal Superbona třikrát k zemi a pak vyzval dalšího šampiona

Král kickboxu padl KO, ať žije král! Obávaný Allazov poslal Superbona třikrát k zemi a pak vyzval dalšího šampiona Chingiz Allazov vs. Superbon Banchamek | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Jednou jsi nahoře, podruhé dole. Tohle pořekadlo platí i v bojových sportech. Předloni získal Thajec Superbon šampionský pás díky brutálnímu knockoutu, teď o něj přišel podobným způsobem.

Absolutní špička kickboxu ve váze do 70 kg se v posledních letech usadila v organizaci ONE Championship. A fanoušci tak celkem pravidelně dostávají příděl parádních zápasů. Příběh toho nejzajímavějšího se začal rodit na podzim roku 2021, kdy se rozjela skvěle obsazená 8-členná Grand Prix.

Tu nakonec ovládl Chingiz Allazov, který první dva soupeře vyřídil už v prvních kolech a v březnovém finále pak dokázal přebodovat i Sittichaie, bývalého šampiona GLORY.

Superbon Banchamek v turnaji nestartoval a namísto toho se pobil o titul s brilantním technikem Giorgiem Petrosyanem. Ten do té doby z více než 100 zápasů prohrál pouze 2 a byl považován za velkého favorita. Thajec ho ale na začátku druhého kola nachytal brutálním highkickem, kterým jej totálně vypnul a zpřelámal mu čelist. Následně pak Superbon oplatil porážku svému někdejšímu přemožiteli Marratu Grigorianovi.

Další krok na vrcholu divize byl tím pádem jasný – šampion proti šampionovi Grand Prix. Zápas byl nejprve domluven na září, poté odložen na prosinec, i tehdy z něj ale bohužel kvůli zdravotním problémům na straně Superbona sešlo. Den D nadešel až nyní.

„Jsem ten, kdo v téhle váze porazil všechny. Nikdo jiný to nedokázal. Chingiz je poslední na seznamu,“ holedbal se Superbon před zápasem. Obávaného Azerbajdžánce ale samozřejmě nepodceňoval. "Samozřejmě je to silný soupeř. Vždyť vyhrál Grand Prix. Je na stejné úrovni jako Petroysan, Marat nebo dokonce Sittichai. Je to jeden z nejlepších kickboxerů ve ONE. Ale pokud nebudu nedbalý, nikdy s ním neprohraju. A neostražitost není v mém slovníku."

Allazov naopak sebevědomě prohlašoval, že Superbon není bojovník ale technik, který nemá opravdový boj rád. „Pro ostatní bojovníky je možná nebezpečný, ale mě se jako soupeř zamlouvá," řekl také. Věřil totiž, že v Thajcově stylu našel mezery, kterých dokáže využít.

Hned v úvodních vteřinách zasáhl Superbona highkickem i přes kryt a dal mu jasně najevo, ať nepočítá s nějakou lehkou oťukávačkou. Postupně pak přidal delší boxerské kombinace, které zakončoval kopy. Dobře také pracoval se vzdáleností, takže Thajcovy protiútoky často jen čeřily vzduch. Bodově šlo úvodní kolo jasně na jeho stranu.

Ve druhé tříminutovce pak Allazov přidal na tlaku a nenechával Superbonovi žádný prostor pro jeho technicky vybroušený styl. Bohužel si však vysloužil druhé napomenutí za zachycení nohy soupeře, což je ve ONE proti pravidlům. Bojovníci to ale často dělají reflexivně, takže je těžké to prostě vypnout. Jelikož Azerbajdžánec během toho Superbona ještě trefil úderem, za což si od publika vysloužil hlasité bučení.

Nenechal se tím ale rozhodit a pokračoval v tlaku. Podařilo se mu Superbona trefit supermanem a ten i když nebyl vyloženě otřesený, skončil zády na kleci v defenzivě. Netrvalo dlouho a Allazov našel skulinku v jeho obraně a pravým hákem ho poslal k zemi. 

Thajec sice dokázal vstát a pokračoval v boji, po dalším pravém háku šel ale znovu na zadek a byl opět počítán. Chingiz cítil krev a šel pro KO. To mu nakonec po pár vteřinách získal tvrdý zadní direkt.

Nový šampion dal po vítězství najevo, že je při chuti. „Možná by se mi líbil druhý pás, možná bych rád zápasil v 77 kilech s tím chlapem, nepamatuji si jeho jméno,“ vyslovil se v pozápasovém rozhovoru přímo v kleci. Lehké váze kraluje aktuálně Regian Eersel, který neprohrál od roku 2016, kdy jej na Heroes Gate v Praze porazil Matouš Kohout. Na výzvu od Allazova zatím nereagoval a nevyjádřil se ani šéf ONE Chatri Sityodtong. Z fanouškovského hlediska by se ale jednalo o hodně zajímavý souboj.

Nabízela se také otázka, zda by Chingiz neměl zájem startovat v nedávno oznámené pyramidě Muaythai, kde vítěz dostane milion dolarů. On dal ale v interview pro SCMP jasně najevo, že ho baví kickbox a nehodlá měnit disciplínu jen kvůli penězům.

Zdroje:  ONE Championship

Nejnovější články