Hlavní obsah

Mezi Usykem a Furym to vře. První krev, málem zakročili ukrajinští vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S ubývajícími dny do boxerského trháku (18. května) mezi Tysonem Furym a Oleksandrem Usykem to mezi oběma tábory začíná pořádně vřít. Napětí ještě stoupalo i během mediálního dne, kde dokonce došlo k prvnímu prolití krve. Do situace se ponořil také otec britského velikána John Fury, jehož úder hlavou přinesl tržnou ránu na čele. „Můj tým čekal na signál, aby se mohl do konfliktu zapojit, ale dal jsem jim palec dolů,“ prozradil ukrajinský boxer Usyk, který má před životní bitvou v zádech i profesionální vojáky.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský Oleksandr Usyk už je v místě dějiště střetu s Tysonem Furym.

Článek

Je patrné, jak moc John Fury touží po tom, aby jeho syn dosáhl na vytoužený titul nesporného světového šampiona těžké váhy. I proto se zapojil do nečekaného konfliktu, během nějž nezvládl ukočírovat své emoce a hlavičkou uhodil jednoho ze členů Usykova týmu, který jej měl podle dostupných informací verbálně vyprovokovat. Výsledkem byl krvavý šrám na čele bývalého profesionálního boxera, který nejednou ukázal, že nechodí pro konflikt daleko.

Zasaženou osobou měl být Stanislav Stepčuk. „On se prostě zbláznil. Rozzlobil se jen kvůli tomu, že jsem křičel Usykovo jméno. Byl jsem v šoku, protože jsem nevěděl, že něco takového udělá,“ líčil pro server Seconds Out. Nutno podotknout, že samotný Usyk se do incidentu nezapojil. „Když jsem mu ukázal video, tak se začal smát. Nijak to nekomentoval,“ usmíval se Stepčuk.

Další poplach byl zažehnán i díky ukrajinskému šampionovi, který, ač má ve svém týmu i několik profesionálních vojáků, zařídil, aby na tento zběsilý útok nereagovali. „Stáhl jsem svůj tým zpět, aby nedošlo k něčemu vážnějšímu. Chtěli jít. Dívali se na mě a čekali na signál. Dal jsem jim palec dolů,“ prozradil rodák ze Simferopolu. „Nebyli šťastní, když jsem jim odpověděl, ať to nedělají. Jsme profesionálové,“ řekl ukrajinský bojovník.

Patrně dobré rozhodnutí i pro „Big Johna“. Usyk totiž uznal, že následky incidentu by na často kritizovaný sport mohly snést další vlnu negativních komentářů. „Nemám s sebou jen profesionální trenéry, ale i vojáky. Jsou velmi dobří v tom, že chtějí bojovat. Nemyslím box, ale bitky na ulici. Střelba. Nože,“ líčí Usyk, jenž se po vypuknutí rusko-ukrajinského válečného konfliktu v roce 2022 nebál v maskáčích a zbraní v ruce zapojit do obrany vlasti.

Olympijský vítěz her 2012 v Londýně, kde startoval v těžké váze, měl pro své kolegy jasné vysvětlení. „Je to velká událost pro náš lid. Pro Velkou Británii, Ukrajinu i Saúdskou Arábii. Z pohledu Tysonova týmu to bylo velmi špatné chování, řekl bych až hloupé. Nechci Johna nazvat špatným člověkem, protože ho pořádně neznám, ale sám moc dobře ví, že se nechoval správně. Tohle chování je ale dalším důvodem, proč v sobotu vyhraju,“ věří si před boxerským šlágrem.

59letý John Fury, který si v minulosti odseděl tři roky za mřížemi za rvačku a těžké ublížení na zdraví, bezprostředně po incidentu své jednání obhajoval. „Vždy se postavím za svého syna. Můj syn je nejlepší na světě a chci, aby ho lidé respektovali a dali mu uznání, které si zaslouží,“ povídal.

Těžko říct, jak by dopadl případný další konflikt, do něhož by se patrně už Usykův tým neváhal zapojit. V hlavě sedmatřicetiletého elitního boxera je ovšem jediný cíl, a sice získat zbývající titul organizace WBC, který je v držení právě britského obra Furyho. Kompletní sbírku mistrovských pásů by následně věnoval svým dětem. „Čtyři pásy, což znamená pro každé dítě jeden,“ rozesmál se otec dvou synů a dcer.

Související témata: