Musel ztratit zrak, aby prozřel. Honba za dokonalostí jej málem stála život

06.02.2023

Autor: Miroslav Obluk

Když jdou rukavice stranou.

Když jdou rukavice stranou. FOTO: kaocko.cz


Dlouhá léta se hnal za svým snem, chtěl se stát boxerským šampionem. Nic jiného kromě toho neviděl. Avšak život má někdy zvrácený smysl pro humor, a tak se Deion Jumah musel se svou vidinou rozloučit, aby nepřišel o život. Probudil se a neviděl.



Britský boxer měl šanci proměnit svůj sen ve skutečnost. Měl se utkat o pás šampiona, po kterém tak moc toužil. Bitvu měl svést s rivalem Mikaelem Lawalem na velkém listopadovém galavečeru.

Tréninky i sparingy probíhaly podle plánu. Během nich se cítil třiatřicetiletý boxer velice dobře. Necítil žádnou bolest, žádný strach. Byl připraven dojít si pro pás.

Po tréninku se ale objevila první semínka strachu. Deion zjistil, že nevidí příliš dobře na levé oko. Z počátku to sváděl na únavu. Nechtěl uvěřit tomu, že by šlo o nějaký problém. Následující den strávil odpoledne odpočinkem a později si šel i zaběhat. Oko se nelepšilo. Nicméně dál doufal, že to nic není. Tvrdé probuzení však přišlo uprostřed noci. Jumah se probudil a zjistil, že nevidí. Všechny naděje musely jít stranou a boxer byl nucen podstoupit operaci.

Brita potkalo vcelku časté, leč závažné oční onemocnění. Odchlípení sítnice. Při odchlípení sítnice dochází k odloučení nervových tkání od vnitřního povrchu oka. Neléčené odchlípení sítnice vede prakticky vždy k nevratnému poškození zraku až k úplnému oslepnutí, a to většinou již během několika dnů až týdnů. 


Stejný problém boxera potkal již v minulosti. Tehdy si nicméně nedovedl představit, že by s bojem skončil.

"Když se to stalo poprvé, nebál jsem se oslepnutí. Bál jsem se, že ztratím příležitost zapsat se do dějin boxu," vysvětlil v rozhovoru pro Skysports. "Raději bych oslepl v boji, než abych přestal." Teď na situaci ovšem nahlíží odlišně. "Když se mi to přihodilo podruhé, něco ve mně se zlomilo. Boj pro mě nebyl už tak důležitý, především jsem nechtěl oslepnout," dodal.

Jumah byl přitom ve zcela odlišné situaci než poprvé. Byl na vrcholu své kariéry. Mohl získat pás pro britského šampiona, který by mu otevřel cestu ke světovým titulům. Leč i přesto se rozhodl skončit. "Dostal jsem se do bodu, kdy jsem si říkal, že box mě v životě připravil o mnohé a já mu nedovolím, aby mě připravil i o zrak."

Léta se vyrovnával se zraněními. Měl však srdce válečníka, které neoslabila ani perikarditida (onemocnění způsobující otok srdce).

"Trvalo mi dlouho, než jsem se z toho dostal. Byl to velký zlom v mé kariéře. Myslím, že to bylo mé první pořádné vítězství. Je to totiž docela vážný problém."

Nezdolný duch a cesta za dokonalostí málem předznamenala jeho zkázu. "Myslím, že můj problém se srdcem pramení z mé mentality při tréninku. Věnoval jsem boxu šílené hodiny tvrdého tréninku. Byl jsem na sebe tvrdý. Nikdy jsem pro sebe nebyl dost dobrý," přemítal.

Léta postupovala a válečník změnil i svůj postoj. Postoj k boji i životu. "Myslím, že jsem cítil trochu sebenenávist. Teď jsem docela rád, že už můžu skončit. Nemusím se vláčet mrazem, běhat ve čtyři ráno, potit se v tělocvičně jen proto, abych se ohodnotil." 

Pokaždé když se objevila vidina titulu, ztrácela se vidina reality. Britský válečník došel na rozcestí, na kterém musel učinit volbu. "Vypadalo to jako sen, na který jsem se tak dlouho díval. Jenže kdykoliv se přiblížil, ztrácel jsem zrak. Říkal jsem si, proč nemůžu mít, co chci?"

Postupem času však v sobě našel mír. "Nikdy by mi to nestačilo. Pořád bych chtěl víc. Pokaždé když vyhraji, si stejně myslím, že jsem nebyl dost dobrý. Je to jako snažit se dosáhnout úrovně dokonalosti, která prostě není skutečná. Ano, těším se až toho nechám, protože mé šílenství by mě zabilo."

Cesta bez boje byla však mnohem náročnější než bitvy mezi provazy. Co si počít bez boxu, který dával jeho životu smysl? 

"Měl jsem trochu krizi identity. Bez boxu jsem byl ničím. Avšak všechny příležitosti, které jsem si zavíral kvůli tomu velkému snu, které jsem neviděl, se mi teď otevírají. Box je jen tím, co jsem dělal. Nedefinuje to, čím jsem," prohlásil Brit, který v sobě už našel mír. 



Další články v kategorii

Procházka myslí na změnu, šampion UFC ho podporuje. Na polotěžkou váhu je příliš malý, tvrdí

25.04.2024Na jubilejním turnaji UFC 300 si připsal cenné vítězství. Jiří Procházka smetl ve druhém kole rivala Rakiče, vrátil se zpět ...

Fury se ze zápasu o všechno vykroutí, bojí se promotér. Usykův tým má náhradníka

25.04.2024Bude to jeden z největších boxerských zápasů všech dob a fanoušci se ho mají dočkat už za necelé čtyři týdny. Šampion ...

Ďábelská past sklapla. Elitní boxer zahrál divadlo, pak na sebe vsadil miliony

25.04.2024Kdykoli boxer vstoupí do ringu, sází na sebe. Sází na své dovednosti, zkušenosti, věří ve své činy. Někdy se však ...

Byl vážně rychlý, namakaný, říká boxer, který s Tysonem bojoval po propuštění z vězení

24.04.2024Jedním z mužů, který zažil údery Mika Tysona opravdu zblízka, je Peter McNeeley "Hurikán". McNeeley se v roce 1995 utkal s Tysonem, pro kterého ...

Végh má před odvetou s Vémolou starosti. Odchází od něj sponzoři

24.04.2024Nepříjemné starosti zažívá několik týdnů před očekávanou odvetou na fotbalovém stadionu proti Karlosu Vémolovi v pražském ...

Musím bojovat s Edwardsem. Je to můj zápas snů, vyhlásil Machačev útok na druhý opasek

24.04.2024Zkraje června ho čeká titulový zápas s Dustinem Poirierem, to mu ale nebrání se už dívat za horizont. Ruský šampion lehké ...

Král holých kloubů láká McGregora. Byl by to zápas snů, výdělečný pro všechny, vábí

24.04.2024Ačkoli hvězdný Conor McGregor v posledních letech nebojuje tak často, stále se na něj stojí dlouhá řada. Irovo jméno má svou váhu, ...

Skolil šampiona, pak ukázal na šampiona UFC. Malý duhový poník mě nemůže zastavit, slibuje hvězdný boxer

24.04.2024Připsal si překvapivou výhru, o víkendu přelstil šampiona super lehké váhy Devina Haneyho. Americký boxer Ryan Garcia získal vysoce ...

Přechod k MMA. Hollywoodská superstar láká na svůj další snímek. Ten vzdá čest legendě UFC

24.04.2024Dwayne Johnson je světovou ikonou, která ve světě filmu většinou hrála podobně střižené role. Charakter tvrďáka, drsného svalovce, hora svalů, ...

Načíst další články