Myslel jsem si, že je to nějaká sranda, říká olomoucký bijec Švarc o nabídce boxovat na obří akci Joshua vs. Ngannou

Myslel jsem si, že je to nějaká sranda, říká olomoucký bijec Švarc o nabídce boxovat na obří akci Joshua vs. Ngannou Martin Švarc, Tyson Fury a Tomáš Musil | zdroj: FOTO: Se svolením Tomáše Musila

Štěstí přeje připraveným, tohle pořekadlo v bojových sportech platí dvojnásob. Z čista jasna se totiž může naskytnout šance zápasit na jedné z nejočekávanějších boxerských akcí letošního roku.

Na světě asi není fanoušek bojových sportů, který by nevěděl o boxerském souboji Francis Ngannou versus Anthony Joshua. Půjde bezesporu o jeden z nejsledovanějších zápasů v letošním roce, který k obrazovkám přiláká fanoušky boxu, MMA i laickou veřejnost. Věděl o něm samozřejmě i olomoucký bojovník Martin "Nanuk" Švarc, ještě před pár dny by ho ale asi ani ve snu nenapadlo, že se v Rijádu také ukáže.

Aby taky jo, vždyť box není jeho primární disciplínou. "Mojí srdcovkou jsou Muaythai a K1, ale k boxu mě to vždycky táhlo, protože jsem vždy měl lepší ruce než kopy," vysvětluje. "Ale k zápasení v něm jsem se dostal až díky mému kamarádovi Viktorovi a bývalému profi boxerovi Robertu Šulganovi, kteří mi domluvili boxerské zápasy." Loni se tak ukázal na dvou galavečerech organizace Tohle je box, v obou případech zvítězil.

A právě tam "Nanuk" upoutal pozornost, díky níž dostal last-minute nabídku. "Když jsem se o tom dozvěděl, tak jsem si myslel, že je to nějaká sranda," přiznává. "Když se začlo jednat o letenkách a dalších bližších věcech, tak už mi to začalo trochu docházet."

Výlet do Saúdské Arábie si zatím pochvaluje. "Je tu naprosto skvělá atmosféra a profesionalita v každé maličkosti," říká. V zákulisí už potkal spoustu hvězd, včetně těch hlavních - Joshuy a Ngannoua. "Na to, jak to jsou obrovská jména, tak jsou oba hrozní sympaťáci. Co se týče zápasu, tak favorizuji spíš Joshuu díky jeho zkušenostem v boxu, ale Francis mu to určitě nenechá zadarmo a bude to chtít urvat svou dravostí na svoji stranu."

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Muay Thai Olomouc (@mtolomouc)

A jak Švarc hodnotí svého soupeře Romana Furyho? "Má nepříjemný styl stejně jako jeho bratr Tyson, a navíc je ještě k tomu levák, ale myslím že na to s Mamutem (trenér) máme recept," říká na adresu Angličana, jenž pochází z boxerského klanu Fury. Se sportem ale začal až během pandemie a rovnou skočil mezi profesionály, kde to má zatím 3:0. Švarc je podle sázkových kanceláří sice obrovským outsiderem, v ringu má ale celkově mnohem více zkušeností, byť z jiných disciplín. Navíc byl v přípravě na galavečer MTO Fight Night, který se odehraje 28. března v Olomouci.

"Je to box, můžeme dostat v prvním kole KO, ale taky KO můžeme rozdat," dodává trenér Tomáš Musil. "Je to supertěžká váha a jestli něco Martin má, tak je to granát v pravé ruce a nebojí se do toho jít. Samozřejmě musíme být opatrní, protože Roman Fury, i když trénuje pouze 2 roky, tak vlastně 2 roky nedělá vůbec nic jiného, má kolem sebe fantastický tým, je zvyklý na velkou pozornost přes jeho bráchu Tysona, ale zatím jel všechno v 90 kg a soupeři byli třeba o hlavu menší, zatímco teď jsou stejně vysocí a bude to i pro něj prostě jiné."

Jak to dopadne, to se dozvíme již za pár hodin. Zápas Švarc versus Fury by měl přijít na řadu okolo 17:40, čas je to ale samozřejmě pouze orientační. Přímý přenos je možné sledovat na platformě DAZN.com, prelims zdarma i na youtube.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články