Na box se řítí další pohroma. Ruský funkcionář ho vrhá do propasti dřív, než se čekalo

24.12.2022

Autor: Bohumil Králík

Jak to bude s boxem na OH?

Jak to bude s boxem na OH?FOTO: kaocko.cz


Situace ve světovém amatérském boxu se dál rapidně zhoršuje. Nyní tomuto tradičnímu olympijskému sportu vážně hrozí vyloučení už z her v Paříži v roce 2024. Mezinárodní olympijský výbor MOV kvůli neutěšené situaci v boxerské asociaci IBA přitom původně vyřadil toto odvětví až z programu olympiády v roce 2028.



Světový amatérský box stahuje do stále temnějších hlubin ruský předseda IBA Umar Kremljov, jemuž MOV dlouhodobě vyčítá neřešenou obří korupci a jednostrannou finanční závislost organizace na ruském dodavateli energií Gazprom.

A nově také fakt, že povolila start Bělorusů a Rusů na svých turnajích pod jejich státními vlajkami, přestože ostatní sportovní federace spadající pod olympijský výbor zákaz startů reprezentantů těchto zemí v důsledku války na Ukrajině respektují.

MOV už dříve odebral IBA pořádání olympijských turnajů i kvalifikací na ně a vzal si je pod svá křídla. Kremljov výtky ignoruje a jim navzdory prodloužil kontrakt s Gazpromem.

IBA také zakázala svým boxerům zúčastnit se turnajů, které sama nepořádá, což lze těžko chápat jinak než jako bojkot MOV.

"Nedávný kongres IBA ukázal, že jejím zájmem není sport samotný a boxeři, ale stará se jen o svoji vlastní moc. Rozhodnutí a diskuze o tom nepustit boxery do kvalifikací o olympijské hry si lze těžko vykládat jinak," stojí v prohlášení MOV.


Nic neřešíte!

"IBA také nemá žádnou vůli řešit závažná témata, na která je dlouhodobě upozorňována. Místo toho prodlouží smlouvu s Gazpromem jako svým jediným partnerem, což MOV od roku 2019 pravidelně vytýká.

MOV také vadí ignorace verdiktu mezinárodní arbitráže CAS, která svým rozhodnutím vrátila do hry jako regulérního kandidáta na prezidenta IBA Nizozemce Borise van der Vorsta. Ten byl dva dny před květnovou volbou, v níž figuroval do té doby jako jediný Kremljovův protivník, prohlášen nezpůsobilým.

Na zářijovém kongresu v Arménii si však IBA odhlasovala, že nové volby už nebudou.

"MOV bude muset vzít tohle vše v potaz k učinění dalších rozhodnutí, která po posledním vývoji událostí mohou vést k vyřazení boxu už z programu olympijských her v Paříži 2024," vyhrožuje se v prohlášení.

Na globálním boxerském fóru v Abú Zabí před dvěma týdny Kremljov prohlásil, že udělal vše, o co ho MOV žádal a varoval, že už žádné další vměšování do chodu IBA nebude akceptovat.

"Přestaňte nám věci diktovat. Neříkejte nám, jak máme žít," vzkázal ruský bafuňář.

Box svým jednáním dostal do velmi nepříjemné situace. Jeden ze sportů sahající svými kořeny až do antických tradic svým jednáním vytlačí z olympijských her, kde se přitom zrodily ty největší boxerské ikony, které následně sbíraly slávu a mistrovské pásy v profi ringu.

Mezi profesionální šampiony, jimž na krku visela i zlatá olympijjská medaile, patří takoví borci jako Muhammad Ali, George Foreman, Joe Frazier Oscar De La Hoya či Oleksand Usyk a Vladimir Kličko.



Další články v kategorii

Bojoval o holý život, Procházkův kolega hlásí návrat. Životní zkoušku zvládl

26.04.2024Populární americký ranař a bývalý soupeř Jiřího Procházky hlásí návrat do bojové akce. Dominick Reyes se ...

Bojovník se utkal s neobvyklým soupeřem. Rukama přemohl aligátora

26.04.2024MMA bojovník holýma rukama zkrotil dva a půl metru dlouhého aligátora, který se v neděli večer plazil ulicemi v severní části Jacksonvillu ...

Říkejte mi Terminátor. Mám titanovou tyč, která jde od kolene dolů ke kotníku, chlubí se McGregor

26.04.2024Hvězdný comeback se blíží. Již za dva měsíce se zpátky na bojovou scénu vrátí věhlasný Conor McGregor, jenž takřka tři ...

Nestačí mi být nejlepší v Evropě, chci být nejlepším bojovníkem na světě, vzkazuje Keita

26.04.2024Coby největší favorit milionové pyramidy do ní vstoupí až jako poslední, na Oktagonu 57 ve Frankfurtu ho čeká osmifinálový ...

Joshua a další hvězdný šlágr ve Wembley. Šanci větří ponížený šampion

26.04.2024Svět boxerské těžké váhy se dal v posledních měsících do pohybu a fanoušci se ještě letos možná dočkají dalšího ...

Zběsilý Tyson v ringu. Je dobré si do ringu brát strach, připouští Paul

26.04.2024Jakeu Paulovi bylo připomenuto, že ještě má čas od zápasu s Mikem Tysonem odstoupit. 57letý boxer totiž zveřejnil nové záběry z tréninku, ...

Nevzdat se, vytrvat. Královna násilí zažila v UFC své znovuzrození, nyní vyhlíží životní výkon

25.04.2024Velkolepý kolos opět roztáčí svá kola. Slavná UFC po týdenní odmlce připravuje další lasvegaský turnaj. Ten proběhne ...

Věděl jsem, že radši zemřu, než abych s ním prohrál počtvrté, zavzpomínal Adesanya

25.04.2024Bojoval s ním celkem čtyřikrát, pouze jednou ho dokázal porazit. I když ale Israel Adesanya cítí, že má Alexi Pereirovi pořád co vracet, ...

Král je zpátky. Legendární šampion se po zranění vrátil do tréninku

25.04.2024Je zpátky. Světová hvězda a jeden z nejlepších zápasníků MMA všech dob se vrací do hry. Král těžkých vah UFC Jon ...

Načíst další články