Na štítu nebo se štítem. PML 4 nabídne pyramidu o titul, maďarskou hvězdu i jedno velké loučení

Na štítu nebo se štítem. PML 4 nabídne pyramidu o titul, maďarskou hvězdu i jedno velké loučení Ondřej Malina na PML | zdroj: FOTO: PML - Professional Muaythai League

Tažení postojářské organizace PML po Česku a Slovensku pokračuje. Po Trenčíně, Žilině a Brnu se v sobotu galavečeru dočká také Praha. Na co se můžeme těšit?

Za vznikem organizace Professional Muaythai League prý stála touha dodat thaiboxu a kickboxu větší pozornost. V posledních letech totiž u nás ustoupily do stínu MMA, přitom rozhodně mají co nabídnout. Nutno uznat, že tým PML to uchopil za správný konec a snaží se bojovníky fanouškům krom samotných zápasů představovat i skrze příspěvky na sociálních sítích a povedené videomedailonky. Na koho a na co se můžeme na pražském turnaji těšit?

K divácky nejvděčnějším patří pyramidy, v Praze se v jedné takové střetnou hned 4 bojovníci a v sázce bude titul šampiona ve váze do 70 kg. Favoritem na vítězství bude jednoznačně Michael Krčmář, zkušený thaiboxer z pražského Lanna gymu, který navíc boxuje z nepříjemného opačného gardu. Překvapit by ho ale mohl například Marco Novák, který to v prvním turnaji Oktagon Underground dotáhl až do superfinále. O Michalu Vackovi z Brna sice nebylo v poslední době moc slyšet, ale na scéně už se také pohybuje dlouhá léta, během nichž absolvoval na 70 zápasů. Ani Henrik Koczó není neznámou, úspěšný maďarský reprezentant na PML 2 v Žilině obstaral s Milanem Palešem hlavní zápas večera a ukázal, že se ani ve věku pouhých 21 letech v ringu s ostřílenějšími bojovníky rozhodně netratí.

Velkou výzvu má před sebou Luděk Greguš, který kývl na nabídku zazápasit si s Norbertem Spéthem. Úspěšným maďarským reprezentantem, který se na turnajích IFMA (nejprestižnější "amatérská" asociace thajského boxu) pravidelně umisťuje na stupních vítězů a v posledních letech prohrál jen s Thajcem Capitanem Petchyindeem, bývalým šampionem ONE Championship.

"Popravdě jsem ho ani moc neznal," přiznal Greguš v rozhovoru s Adriánem Mečiarem. Když ale od trenéra Jiřího Appeltauera zjistil, o koho jde, neváhal. "Ten zápas má nějakou úroveň, a když se mi podaří vyhrát, tak mi to určitě zase může otevřít nějaký dveře dál, nebo nabídnout něco novýho. Takže jsem to vzal hned." Ačkoliv bude obrovským outsiderem, věří, že se mu na zkušenějšího Maďara podaří vyzrát a nadělí si ten nejhezčí možný dárek k sobotním narozeninám. "Bude to zápas světový úrovně, bude to řežba a uvidíme, kdo si to urve," láká diváky mladík s přezdívkou "Ludwar".

Nečekaně velká výzva čeká i jeho týmového parťáka z Aplik Muay Thai gymu Ondřeje Malinu. Tomu totiž pár dní před zápasem odpadl soupeř a vhozenou rukavici přijal Matouš Kohout. Ten sice v posledních letech plně přesedlal na MMA, ale dlouhá léta předtím u nás v thaiboxu patřil k absolutní špičce. Že má umění osmi končetin stále v sobě, ukázal před dvěma týdny na Noci bojovníků v Dobříši, kde zvítězil nad nebezpečným Bernardem Plavcem. 

Jedno velké loučení nás čeká v zápase Daniela Brunclíka. Ten byl v posledních letech také k vidění spíše v kleci, kde se mu ale výsledkově úplně nedařilo a po posledním zápase ukončil kariéru. I on ale začínal s thaiboxem, kde se svého času měřil se špičkou domácí scény, a rozhodl se, že tedy udělá finální tečku i v této disciplíně. Aby se na jeho rozlučku jen tak nezapomnělo, vybral si ideálního tanečního partnera, jímž bude Branislav Zuzák, který se připravuje mimo jiné ve věhlasném Spartakus fighting gymu pod drobnohledem Attily Végha. V posledních letech ale slaví úspěchy i v postojářských disciplínách.

"Braňo je šikovnej kluk, kariéru má rozjetou, ještě toho má hodně před sebou, multifunkční, tvrdý ruce, obrovský srdce," okomentoval volbu soupeře sám Brunclík. "Myslím, že bychom mohli udělat dobrej zápas, když se oba dva dobře vyspíme a hodíme tam to naše srdíčko, tak by to mohla být štípaná. Za mě by bylo nejlepší, kdyby to byla štípaná na celý tři kola, ať se rozhodne na body. Mohlo by to být koukatelný, oba dva si zazápasit, pomlátit se, a pak odejít z ringu a dát si třeba pivko," vyhlíží "Bruno" svůj poslední fight, z něhož plánuje odejít na štítu nebo se štítem.

Všechny papírové předpoklady stát se nejlepším zápasem večera má také další česko-slovenský duel Pavel Šach versus Daniel Hromek, který se navíc odehraje v malých rukavicích. Šach je v poslední době hodně vidět a je vždy zárukou atraktivní podívané. V zápasech sází především na skvělé ruce. Hromek je kovaný thaiboxer, který by mohl těžit spíše z kopů, klinče a loktů, vrací se ale po delší pauze způsobené zraněním kolene, takže uvidíme, jak mu to sedne.

Zárukou atraktivní divácké podívané je i Daniel "Vesničan" Vítovec. Stálice domácí postojářské scény a neuvěřitelný srdcař, který už dlouhá léta několikrát týdně jezdí ze Šumavy na tréninky do Prahy. Vyznačuje se tvrdou "hanumanskou" školou, která těží především z pevného dvojitého krytu, tvrdých úderů a lowkicků. Uvidíme, jak si s jeho neustálým tlakem poradí chorvatský mladík Vito Košar, který má bohaté zkušenosti s amatérských soutěží, kde se ale bojuje v chráničích.

Ani nemrkat doporučujeme v souboji generací, který nabídne duel Jan Holec vs. Leonard Borák ve váze do 65 kg. Oba dva na PML zatím nepoznali zápas na body. Poslední Borákovo KO loktem z otočky je navíc jen pro otrlé povahy.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený PML (@pml_mt)

Turnaj PML 4 vypukne dnes v 18:00 v pražské hale Královka, první předzápas ale údajně začne cca o 20 minut dříve. V rychlém sledu nás pak čeká 14 dalších fightů. Poslední volné vstupenky se stále dají koupit na ticketportal, případně možná i na místě. Přímý přenos bude možné sledovat na Oktagon.tv.

Zdroje:  PML - Professional Muay Thai league

Nejnovější články