O bitvě Usyk - Joshua je definitivně jasno! Lidská práva musí stranou, rozhodly peníze

20.06.2022

Autor: Bohumil Králík

Odveta potvrzena.

Odveta potvrzena. FOTO: DAZN


Nekonečné odkládání je definitivně pryč. Odveta boxerské bitvy těžkých vah o světové tituly WBA, WBO, IBF a IBO má oficiální termín a místo konání. Promotér zápasu Eddie Hearn oznámil, že odveta mezi úřadující šampionem Oleksandrem Usykem z Ukrajiny a Britem Anthonym Joshuou se bude konat 20. srpna v saúdskoarabské Džiddě. 



Zápas se nejprve odkládal kvůli ruské invazi na Ukrajinu, po jejímž vypuknutí Usyk nastoupil do služby v domobraně, následně zase komplikovaly situaci změny kolem kontraktu na vysílací práva v táboře Joshuy.

Usyk byl během své služby v armádě vyzván představiteli země, ať se začne připravovat na obhajobu titulů a pomůže Ukrajinu zviditelnit na mezinárodním poli. Olympijský vítěz z Londýna poslechl a následně vycestoval spolu s rodinou do Polska a České republiky.


Joshua se rovněž pyšní zlatem z Londýna (tehdy byl o váhovou kategorii výše než Usyk), ale v odvetě s Ukrajincem riskuje hodně ze svého renomé. Pokud by znovu prohrál, což nemalá část expertů očekává, jeho pozice na profi scéně utrpí dost zásadní ránu.

Brit dělá všechno možné, aby se fiasku z loňského podzimu na domácí půdě stadionu Tottenhamu vyhnul. Vyměnil trenérský tým, jemuž po dlouholetém šéfu Robu McCrackenovi nyní vévodí Robert Garcia. Zároveň do svého rohu angažoval i Angela Fernandeze.

Aby byla proměna dokonána, vylepšil si i pozici na mediálním trhu, když opustil dlouholetého partnera Sky Sports a upsal se za lepších podmínek novému vysílateli, streamovací společností DAZN.

Šťastný fighter, nebezpečný fighter

Joshua také spoléhá na to, že znovu zabere kouzlo Saúdské Arábie, kde už jednou dokázal napravit nezdar v titulové bitvě poté, co v New Yorku senzačně podlehl Andymu Ruizovi.


"Bojovat v odvetě o světové tituly má svá pro i proti. Já jsem se ale rozhodl být den ode dne silnější, učím se ze svých zkušeností a neustále rostu. Šťastný fighter je nebezpečný fighter. A já jsem teď nejšťastnější a nejmotivovanější, jaký jsem kdy byl," cituje Joshuu list The Guardian.

Právě Saúdská Arábie, kde se v aréně pro 35 tisíc fanoušků bude duel konat, je ale trnem v oku ochráncům lidský práv. Protože v blízkovýchodní monarchii vládne silně autoritářský a represivní režim, který si štědře sponzorovanými sportovními akcemi vylepšuje mezinárodní image. Což je jev, který se označuje jako "sportswashing".

Vlnu rozhořčení s sebou přinesla už nově založená golfová série LIV či prodej fotbalového Newcastlu do saúdskoarabských rukou.

"Chtěli bychom, aby špičkoví sportovci zdůrazňovali důležitost lidských práv a prolomili zhoubný vliv saúdskoarabského sportswashingu. Přáli bychom si, aby Anthony Joshua využil tuto událost k vyjádření solidarity s perzekvovanými, kteří trpí pod režimem prince Mohammeda bin Salmána," vyzval ředitel britské Amnesty International Peter Frankel.

Jenže jeho výzvy nejspíš zůstanou bez odezvy. V profi boxu se na lidská práva moc nehraje. Jde o tvrdý byznys, kde rozhoduje především síla peněž.

"Samozřejmě bychom byli rádi, aby se zápas znovu konal v Londýně, protože to našemu bojovníkovi (Joshuovi) dává výhodu domácího prostředí. Ale víte co? Ani Usykův tým nebyl úplně připraven jít znovu do Londýna, když se na jiném místě nabízí čtyřikrát až pětkrát více peněz. Já jsem zodpovědný především za to, aby bojovníci z tohoto duelu vyšli finančně zajištěni a abychom zajistili další generaci fighterů," vysvětlil nedávno Hearn pragmatické důvody pro volbu konání místa souboje pro talkSPORT.

Vítězství na poli lidských práv se tedy v při boxerském blockbusteru očekávat nedá. Co ale se ale očekávat dá, je, že vítěz z Džiddy vyzve následně v boji o všechny pásy v těžké váze šampiona WBC Tysona Furyho. Gypsy King minulý týden ohlásil návrat do profi ringu s jasným poselstvím, že si hodlá vzít v nejprestižnější váhové kategorii všechny tituly pod svoji nadvládu. 



Další články v kategorii

Nevzdat se, vytrvat. Královna násilí zažila v UFC své znovuzrození, nyní vyhlíží životní výkon

25.04.2024Velkolepý kolos opět roztáčí svá kola. Slavná UFC po týdenní odmlce připravuje další lasvegaský turnaj. Ten proběhne ...

Věděl jsem, že radši zemřu, než abych s ním prohrál počtvrté, zavzpomínal Adesanya

25.04.2024Bojoval s ním celkem čtyřikrát, pouze jednou ho dokázal porazit. I když ale Israel Adesanya cítí, že má Alexi Pereirovi pořád co vracet, ...

Král je zpátky. Legendární šampion se po zranění vrátil do tréninku

25.04.2024Je zpátky. Světová hvězda a jeden z nejlepších zápasníků MMA všech dob se vrací do hry. Král těžkých vah UFC Jon ...

Procházka myslí na změnu, šampion UFC ho podporuje. Na polotěžkou váhu je příliš malý, tvrdí

25.04.2024Na jubilejním turnaji UFC 300 si připsal cenné vítězství. Jiří Procházka smetl ve druhém kole rivala Rakiče, vrátil se zpět ...

Ďábelská past sklapla. Elitní boxer zahrál divadlo, pak na sebe vsadil miliony

25.04.2024Kdykoli boxer vstoupí do ringu, sází na sebe. Sází na své dovednosti, zkušenosti, věří ve své činy. Někdy se však ...

Hvězdný pár. Boxer Paul se spojil s atraktivní sportovkyní

25.04.2024Že je spojení rychlobruslení a bojových sportů nemožné? Kdepak. Netradiční sportovní pár totiž utvořili půvabná rychlobruslařka ...

Byl vážně rychlý, namakaný, říká boxer, který s Tysonem bojoval po propuštění z vězení

24.04.2024Jedním z mužů, který zažil údery Mika Tysona opravdu zblízka, je Peter McNeeley "Hurikán". McNeeley se v roce 1995 utkal s Tysonem, pro kterého ...

Musím bojovat s Edwardsem. Je to můj zápas snů, vyhlásil Machačev útok na druhý opasek

24.04.2024Zkraje června ho čeká titulový zápas s Dustinem Poirierem, to mu ale nebrání se už dívat za horizont. Ruský šampion lehké ...

Král holých kloubů láká McGregora. Byl by to zápas snů, výdělečný pro všechny, vábí

24.04.2024Ačkoli hvězdný Conor McGregor v posledních letech nebojuje tak často, stále se na něj stojí dlouhá řada. Irovo jméno má svou váhu, ...

Načíst další články