PML má dalšího šampiona, Maďar přijel jako náhradník, české thaiboxery ale rozsekal lokty

PML má dalšího šampiona, Maďar přijel jako náhradník, české thaiboxery ale rozsekal lokty Szombati se ukázal jako specialista na lokty | zdroj: FOTO: PML - Professional Muaythai League

Česko-slovenská organizace PML korunovala šampiona váhové kategorie do 85 kg, po dvou zápasech si pás k nelibosti domácích odvezl Marcell Szombati z Maďarska.

Je už takovou tradicí, že součástí galavečerů Professional Muaythai League jsou 4členné pyramidy, z nichž vzejde nový šampion. Nejinak tomu bylo v Třinci, kde se korunoval vládce divize do 85 kg.

Do prvního semifinále nastoupil za mohutné podpory diváků v třinecké Werk aréně domácí David Křístek (bilance v profi 3-2, mezi amatéry 17-5). Proti letošnímu mistrovi ČR asociace C.M.T.A nastoupil za doprovodu nezvykle poklidné muziky Kristian Zečević (profi skóre 1-0, v amatérech 21-13).

V prvních kolech pyramidových turnajů bojovníci většinou taktizují, Křístek do toho ale před domácím publikem vletěl od prvních vteřin a Zečević nebyl proti. Zpočátku si vyměňovali především tvrdé lowkicky, Rakušan ale posléze pochopil, že bude muset zapojit boxerské kombinace, aby boj s o 14 centimetrů vyšším soupeřem přenesl na kratší vzdálenost. Jakmile se ale dostal příliš blízko, David boj svazoval do klinče, kde měl převahu. 

Tempo nezpomalilo ani ve druhém kole, které rovněž ovládl Křístek. Díky otevřenému bodování Zečević věděl, že v posledním kole potřebuje dostat českého bojovníka přinejmenším do počítání. Začal tedy více útočit, do karet mu hrálo i to, že David už neměl tolik sil. Nakonec ale zvrat nepřišel a ve vyčerpávající bitvě nakonec slavil domácí fighter.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený PML (@pml_mt)

Do druhého semifinále nastoupil známý veterán Jirka "Sněhulák" Jaroš ukazuje, že věk je jen číslo, ve 44 letech má na kontě 61 profi zápasů se skóre 37-23 a na minulém galavečeru PML dokázal v malých rukavicích porazit i favorizovaného mladého dravce Denise Farkaše. Proti němu nastoupil teprve 20letý Maďar Marcell Szombati (profi 1-0, mezi amatéry 13-1). Ten vzal zápas jako náhradník za Braňa Zuzáka z trnavského Spartakus gymu, ihned dal ale najevo, že rozhodně nepřijel jen pro zkušenosti. 

Ani tady se borci od začátku nešetřili, přesto se jednalo o dost techničtější podívanou. Szombati skvěle využíval hlavní zbraně leváků – tvrdého kopu ze zadní nohy. Tím prvním sice nechtěně trefil Jaroše do suspenzoru, následně už ale mířil spíše na střed těla nebo na hlavu a navazoval tvrdými lokty. Ke konci kola jedním z nich poslal brněnského válečníka do počítání.

Když něco funguje, tak není důvod to měnit. Maďarův loket úřadoval i ve druhé tříminutovce. Jarošovi tam posílal jeden za druhým, načež pak udělal malou obměnu a loktem z otočky ho poslal k zemi. Přestože Jirka působil dost otřeseně, chtěl pokračovat a smršť dalších ostrých loktů přežil až do konce kola. Odnesl si ale ošklivý cut na obočí, přivolaní lékaři ale naštěstí souboj nezastavili.

Jaroš šel do poslední rundy s tím, že už může zvítězit jedině před limitem, a tak zkusil také zapojit lokty. Některé z nich jen těsně minuly Maďarovu hlavu a potřebné KO nepřinesly. Sněhulák ale znovu ukázal, že je prostě tvrďák ze staré školy, který dokáže zatápět i mnohem mladším soupeřům. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený PML (@pml_mt)

Čekalo nás tedy česko-maďarské finále. Křístek, poháněn domácím publikem, začal lépe. Pěkně kopal zadní roundkick a postupně se prosazoval i boxerskými kombinacemi a těžil více i z klinče. Jenže v půlce kola Szombati opět rozjel lokty a jedním z nich rozsekl Davidovi čelo. Přišlo také počítání, a byť chtěl český bojovník pokračovat, rozhodčí při pohledu na krvavou ránu zápas ukončil.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený PML (@pml_mt)

„Přijel jsem v podstatě jako černý kůň. Byly to dva opravdu těžké zápasy, oba dva chlapi jsou v opravdu dobří. Jsem šťastný, že se mi zadařilo," řekl po zápase historicky první PML šampion váhy do 85 kg. Kdy a proti komu bude pás obhajovat, zatím není jasné, rozhodně se ale máme na co těšit, protože jeho styl boje byl opravdu velmi divácky atraktivní.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články