Hlavní obsah

Podpora z první linie! Vojáci bránící Ukrajinu ženou Usyka za vítězstvím nad Joshuou

Sám si vyzkoušel, jaké to je obléct maskáče a se zbraní v ruce odrážet útoky ruských vojáků. Ukrajinský boxerský šampion Oleksandr Usyk po týdnech na válečné frontě ale milovanou zemi opustil, přepnul na boxerský mód a začal se připravovat na odvetu s Britem Anthonym Joshuou. Váleční kolegové na jeho hrdinský čin nezapomněli a před ostře sledovanou sobotní boxerskou bitvou mu posílají povzbudivé zprávy.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Světový boxerský šampion Oleksandr Usyk během veřejného tréninku před odvetou s Britem Anthonym Joshuou.

Článek

Šel příkladem. V době, kdy ruská vojenská invaze na Ukrajinu nabývala větších a větších rozměrů, rázem do rodné vlasti vyrazili válčit i nejlepší ukrajinští boxeři. Nejprve šla příkladem legendární bratrská dvojice Vitalij a Vladimir Kličkovi, posléze je napodobil i světový boxerský šampion Usyk, který narukoval do aktivních záloh.

Pětatřicetiletý Ukrajinec ovšem od ukrajinské vlády obdržel svolení k vycestování z vlasti, což se rozhodl využít a příprava na boxerskou odvetu s Joshuou tak mohla pokračovat. Ještě před ní ale Usyk vyrazil i do České republiky, kde se mimo jiné účastnil i fotbalového zápasu v Hradci Králové, kde obstaral zahajovací výkop.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Team Oleksandr Usyk (@team_usyk)

Válečnou situaci v rodné vlasti ale z hlavy nevymaže. Každodenní strach se mu promítá v hlavě i během boxerské přípravy na odvetný duel s Joshuou, který se uskuteční již v sobotu 20. srpna v Saúdské Arábii. Olympijskému vítězi z roku 2012 se dostává velké podpory, a to i od vojáků bránících Ukrajinu.

„Jsem v kontaktu s mnoha lidmi z válečné fronty. Dostávám od nich hlasové a video zprávy se slovy podpory a zprávami, že se za mě a za mé vítězství modlí. Pevně se drží za ruce, a to mě motivuje," řekl Usyk.

„Motivují mě lidé na Ukrajině, kteří tvrdě bojují za obranu naší nezávislosti, svobody a kultury, kterou chtějí jiní zničit a postarat se o to, abychom už neexistovali," pokračoval úřadující boxerský šampion.

Podporu mu vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ke kterému Usyk chová speciální úctu. „Motivují mě skutečné činy lidí. Pokud by prezident Ukrajiny odešel v prvních dnech války, byla by to věc, která by ukrajinský lid nechala bez naděje. Ale neudělal to. To je to, co nás motivovalo stát pevně a bojovat," ví rodák z ukrajinského Simferopolu.

Pětatřicetiletý Usyk, který v loni v září v Londýně dokázal Joshuu poprvé porazit a sebrat mu mistrovské pásy organizací WBA, WBO, IBF a IBO, je před odvetou s britským rivalem v dobré náladě. Dokonce si během veřejného tréninku našel čas pobavit fanoušky trikem s mincemi, který se stal hitem sociálních sítí.

Reklama

Související témata: