Hlavní obsah

Pohádkové peníze a vidina drtivého triumfu. Knokautuji ho, věří si bývalý šampion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské výplaty čekají na aktéry boxerského duelu konaného 8. března v saúdskoarabském Rijádu. Strhující peníze za vzájemnou bitvu obdrží Brit Anthony Joshua, který v roli velkého favorita vyzve bývalého UFC šampiona v těžké váze Kamerunce Francise Ngannoua, jenž nedávno oslnil svým výkonem proti neporaženému Tysonu Furymu. Afričanovi ani tentokráte nechybí dávka sebevědomí. „Joshuu knokautuji!“ věří si. Jeho rival si naopak v předchozích dnech vyzkoušel netradiční zábavu.

Foto: Profimedia.cz

Francis Ngannou (vpravo) v souboji s Tysonem Furym. Archivní foto

Článek

Pro mnohé velké překvapení. K oficialitě souboje mezi Joshuou a Ngannouem došlo před několika dny, boxerský svět se tak má znovu na co těšit. „Jestliže AJ vyfasuje takové údery, které dostal Fury, tak nezaručuji, že vstane. Slyšel jsem, že má skleněnou bradu. Musím to zjistit,“ usmívá se Ngannou. Byť prohrál na body, přesto ho mnozí považují za vítěze. Kontroverzní výsledek je pro některé stále trnem v oku.

Joshuův promotér Eddie Hearn si naopak žádné nebezpečí nepřipouští. „Opravdu věřím, že AJ ho dokáže porazit. Rozhodně je to ale nebezpečný soupeř. Vím, že ten chlap je obrovský a může praštit opravdu tvrdě. Ale myslím si, že nemá nic, z čeho by šel strach. AJ je na tom skvěle a očekávám, že ho rozebere a ukončí,“ předpovídá možnou cestu.

Ngannou se nedávno zúčastnil turnaje, na němž boxoval právě jeho příští soupeř. Z první řady tak sledoval drtivý Joshuův triumf nad Otto Wallinem. „Vypadal úžasně, respekt k němu. Dělal svou práci správně, byl rychlý a tvrdý. Byl ostrý, velmi ostrý. Ale na druhou stranu si myslím, že proti němu nebyla žádná odezva. Proti mně to bude jiné. Nezůstanu tam jen tak se na něj dívat. Hodím tam nějaké bomby, aby se s nimi vypořádal. Bude si muset dávat pozor na to, co dělá,“ říká Ngannou.

Oba vyfasují obrovské peníze. Server Sport Business Journal uvádí, že Joshua inkasuje 31 milionů liber (přibližně 887 milionů korun), naopak Ngannou přibližně polovinu – 16 milionů liber (přibližně 457 milionů korun), což je přesto dvojnásobek částky, kterou vydělal po kontroverzní porážce s Furym.

Bývalý šampion UFC věří, že se díky prvnímu skalpu mezi šestnácti provazy probojuje k druhému duelu s Furym. Ten naopak bude mít v době duelu Ngannoua s Joshuou za sebou boj o všechny tituly v těžké váze proti Oleksandru Usykovi (17. únor). Kamerunec tvrdí, že ve smlouvě má klauzuli o možné odvetě, k níž může dojít během jednoho roku. „Odveta nebyla hned na programu dne, ale máme termín do jednoho roku. Vychází to na letošní říjen,“ prozradil.

Do zápasu zbývají necelé dva měsíce, bývalý britský držitel pásů organizací IBF, WBA, WBO a IBO si v předchozích dnech našel čas i na návštěvu exotické zoo v Dubaji, kde byl spatřen po boku bývalého legendárního fotbalisty Alessandra Del Piera. Joshua si dokonce troufl na netradiční zábavu – přetahoval se s ligerem (kočkovitá šelma) o provaz. Svalnatý boxer podle očekávání prohrál.

„Myslím si, že Joshuu je lehčí sejmout než Furyho. Ne že by to nebyl silný bojovník, naopak je velmi houževnatý, ale je to zkrátka jednodušší,“ říká 37letý Ngannou, který očekává, že předvede mnohem lepší výkon než při svém debutu. „Nikdo netuší, co mohu udělat. Neustále se zdokonaluji, ale jsem teprve začátečník. Zlepšuji se.“

Reklama