Přestup do welteru? Leo Brichta možná ze zdravotních důvodů opustí lehkou váhu

Přestup do welteru? Leo Brichta možná ze zdravotních důvodů opustí lehkou váhu Leo Brichta na úvodním turnaji organizace RFA | zdroj: FOTO: Se svolením RFA

Leo Brichta pomalu finišuje přípravu na sobotní štípanou s Vítězslavem Rajnochem. V MMA ho ale zřejmě čekají velké změny, což naznačil známý trenér Pavel Bechtold.

Příští víkend se na domácí scéně uskuteční hned dva velké turnaje. Na Štvanici znovu zavítá cirkus Oktagon, konkurenční RFA zase chystá turnaj v Ostravě. Promotéři obou organizací se samozřejmě snaží nalákat na velká jména, Boris Marhanský sází mimo jiné na obávaného tvrďáka Lea Brichtu, který se utká s Vítězslavem Rajnochem v thaiboxu v malých rukavicích.

Právě Brichta se měl ukázat už na minulé akci, přišlo ale smolné zranění, takže nakonec nenastoupil. Už se však dal dohromady, bitvě tedy nic nebrání. “Příprava je v plné parádě. Noha je v pohodě,” potvrdil v rozhovoru pro RFA. Leo se připravuje v PriMMAt Gymu, navštěvuje také Spejbl Gym, výjezd za hranice zatím neplánuje. “Mám tady ty nejlepší sparingy, co si můžu přát, takže kemp zatím ještě neplánuji. Spejbl Gym je přece jen jeden z nejlepších postojářských gymů, jsou tam skvělí kluci. Zatím mi to docela stačí.”

Soupeř se nechal slyšet, že mu domluvená váha 75 kilogramů naprosto vyhovuje, jelikož závěrečná fáze přípravy nebude tak náročná. Podobně to vidí i Brichta, který je rovněž rád, že se nebude muset trápit se shazováním. “Zaplať pánbůh. Váhu už mám vlastně hotovou, je to moje přirozená váha. Budu dělat maximálně kilo ve vaně, to neberu jako shazování.” Tvrdé přípravě se ale nevyhýbá, na to ostatně dohlíží i jeden z jeho trenérů - Pavel Bechtold. “Je to velmi přísný trenér, občas mě dokáže i na**at, ale to každý trenér. Takhle to má vypadat. Je opravdu extrémně tvrdý, tím je proslulý.”

Právě Bechtold je znám jako stálice pražského PriMMAt Gymu. V rozhovoru naznačil, že už se Brichta přetavil v profesionála, bojové sporty bere se vší vážností. “Díky RFA už se tím uživí, takže nemusí chodit hlídat někam na dveře nebo do nějaké jiné práce. Začal si to uvědomovat, o to víc teď podle mě trénuje. Má motivaci.” Bechtold přiznal, že Leo dříve takto cílevědomý nebyl, takže když třeba zrovna neměl náladu, z tréninku odcházel i dřív. To už je ale dávná minulost. “Naštěstí se chytil a teď je jeden z nejlepších kluků,” řekl k jeho charakterovým vlastnostem.

Svého svěřence už má za ty roky přečteného, moc dobře ví, kde se skrývá jeho největší potenciál. “Myslím si, že jeho nejsilnější stránka je ta muskulatura, silový fond. Na to, že chodí 70, tak je hodně osvalený. A tu sílu i má, ale hlavně také houževnatost na zemi, jen tak někdo ho tam neudrží.” Mohlo by se zdát, že právě na zemi bude nejvíce zranitelný, i tam ale většina jeho sparing partnerů narazí. “Je to fakt špatný soupeř na tréninku. Tam nevíte, jestli dostanete bídu v postoji, nebo jestli ho hodíte na zem a tam dostanete ponížení (smích).” Brichtu bohužel grapplerské výměny příliš neoslovují, byť se mu i v tomto směru daří. Bechtold pro ilustraci dodal, že když se dobře vyspí, zvládne naházet i Davida Kozmu. “Těším se na to, až pojede trénovat ven, třeba do toho Polska, jak na něj budou reagovat zahraniční sparing partneři.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený RFA (@realfight.arena)

Ačkoli Brichta v lehké váze jen těžko hledá vyrovnané soupeře, je docela dobře možné, že se v brzké době přesune do welteru. Bechtold naznačil, že by to pro něj bylo nejlepší, už jen vzhledem k potenciálním zdravotním komplikacím, které se pojí s náročným shazováním. “S Márou Lončákem bychom chtěli, aby chodil 77, tak uvidíme, jak se k tomu postaví. On říká, že nechce, ale myslím, že má nějaký dlouhodobý problém s ledvinou, takže to chce rozjet takhle, aby šel o váhovku výš a nehubnul takový randál.” Také připomněl, že Leo musí do lehké váhy shazovat 7 kilogramů hlavně ze svalů, jelikož si příliš nepěstuje tukové zásoby, navíc se mu nechce moc běhat, což celý proces komplikuje. “Víceméně nechce přijít o svaly, protože je má rád. Chce se líbit ženským no, blázen (smích).”

Zdroje:  Real Fight Arena - YouTube

Nejnovější články