Hlavní obsah

Putin pogratuloval, při ruské hymně tekly slzy

Ruský prezident Vladimir Putin veřejně pogratuloval boxerce Anastasii Děmurčjanové k triumfu na mistrovství světa. Ruská reprezentantka minulý týden v Dillí ovládla lehkou střední váhu a mohla vyslechnout i národní hymnu. Následná chvála od hlavy státu je pro odpůrce návratu ruských a běloruských sportovců důkazem, jak by to mohlo vypadat, pokud by Rusové směli startovat na olympijských hrách 2024 v Paříži.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Dějiště MS v Dillí. Ilustrační foto.

Článek

Putin zaslal úspěšné boxerce dopis, který Kreml zveřejnil na svém webu. "Z hloubi srdce vám gratuluji k vašemu brilantnímu vítězství. Na mistrovství světa v Dillí jste ukázala vůdčí kvality, dovednosti a vůli, porazila jste silné a zkušené soupeřky a svým triumfem jste potvrdila silnou, sebevědomou pozici národní boxerské školy," uvedl.

Server insidethegames upozornil, že odpůrci účasti ruských sportovců na OH 2024 v Paříži argumentují mimo jiné tím, že jakýkoli úspěch byť neutrálních sportovců by využila ruská propaganda. Putinova gratulace může být považována za důkaz těchto tvrzení.

Mezinárodní boxerská asociace (IBA), v jejímž čele stojí Rus Umar Kremljov, je k ruským a běloruským sportovcům mnohem vstřícnější než jiné mezinárodní federace. Reprezentanti těchto zemí mohou na mezinárodní scéně soutěžit bez jakýchkoliv omezení. Řada zemí včetně Česka kvůli tomu bojkotovala mužské i ženské MS. Pokud by box měl vyhovět doporučením Mezinárodního olympijského výboru (MOV), musel by podmínky zpřísnit.

Zatím mohla Děmurčjanová vyslechnout na nejvyšším stupni ruskou hymnu, i když kvůli chybě pořadatelů zazněla až napodruhé. Nejdříve jí na medailovém ceremoniálu pustili první klavírní koncert Petra Iljiče Čajkovského. Pak se hlasatel v hale omluvil, pozval Děmurčjanovou na stupně vítězů znovu, a i když většina diváků odešla, vyslechla si ruskou hymnu.

"Nechápala jsem, co se děje. Po pár sekundách jsem slyšela Čajkovského, bylo to urážlivé. Ale pak s námi všichni naši fanoušci zpívali hymnu a obešla jsem ring s ruskou vlajkou. To bylo ještě lepší než ta cena," řekla boxerka deníku Sport-Express.

Generální sekretářka Ruské boxerské federace Taťjana Kirijenková odmítla, že by ze strany pořadatelů šlo o úmysl. "Byl to důsledek technické chyby. Už se nám omluvili za to, co se stalo. Čekali jsme na ruskou hymnu, měli jsme v očích slzy štěstí. Jsme vděční Mezinárodní boxerské asociaci za bezprecedentní rozhodnutí vrátit naše sportovce s vlajkou a hymnou," dodala.

Reklama