Hlavní obsah

Ruský šéf IBA nabízí podporu boxerům USA, pokud navzdory bojkotu přijedou na MS

Prezident Mezinárodní boxerské asociace (IBA) Umar Kremljov nabídl finanční podporu americkým boxerům, kteří se přes vyhlášený bojkot národní federace zúčastní letošních světových šampionátů mužů a žen. O lidech, kteří o bojkotu turnajů rozhodli, ruský podnikatel řekl, že jsou "horší než hyeny a šakali".

Foto: @serieB123, Twitter

Box (ilustrační foto)

Článek

Organizace USA Boxing ve středu oznámila, že nepošle své výpravy na březnové MS žen v Indii ani na květnový šampionát mužů do Uzbekistánu. Její výkonný ředitel Mike McAtee to odůvodnil dlouhodobě problematickým vedením mezinárodní federace, která navíc umožnila loni v říjnu ruským a běloruským boxerům navzdory invazi na Ukrajinu startovat na akcích pod státními vlajkami.

"Lidé, kteří tohle dělají našim sportovcům, jsou horší než hyeny a šakali. Poškozují integritu sportu a kultury," uvedl Kremljov během turnaje v Maroku. "IBA udělá maximum, aby pomohla sportovcům z USA přicestovat na šampionát a zúčastnit se ho. Dostane se jim od nás podpory, včetně té finanční," dodal kontroverzní šéf boxerské federace.

K americkému bojkotu se v pátek připojilo Irsko, jež uvedlo, že na šampionáty nevyšle sportovce ani rozhodčí. "Praktiky a činnost IBA nejsou na takové úrovni, aby zajistily budoucnost našemu sportu. V současné situaci nevidíme žádné vítěze," uvedla Irská boxerská asociace.

Mistrovství světa přišlo o svůj tradiční status kvalifikace o olympijské hry poté, co byla IBA (tehdy ještě AIBA) v roce 2019 suspendována Mezinárodním olympijským výborem. MOV federaci dlouhodobě vyčítal problémy s financováním a také kontroverzní rozhodování na olympijských turnajích. IBA je po zvolení Kremljova do čela finančně závislá na energetické firmě Gazprom a boxu hrozí vyřazení z olympijského programu.

Reklama

Související témata: