Souboj v boxu dvou dosud neporažených šampionů se nekoná

Zápas padl.

Zápas padl.FOTO: DAZN


Dlouho očekávaný souboj mezi dosud neporaženými šampiony Tysonem Furym a Oleksandrem Usykem, který se měl konat 29. dubna v londýnském Wembley, se nejspíš prozatím konat nebude. Podle Usykova promotéra Alexandera Krassyuka se oba aktéři nedohodli na podmínkách. Furyho promotér Frank Warren ale trvá na tom, že stále existuje velká šance, že se zápas podaří zachránit. Tuto informaci sdělil při živém vysílání pro talkSPORT.


Nedávno se oba boxeři dohodli na tom, že Fury dostane 70 procent výdělku ze zápasu a Usyk zbývajících 30 procent. K projednání však zbývaly další záležitosti. Podle ESPN například Usyk žádal, aby součástí smlouvy bylo, že Fury věnuje milion dolarů jeho rodné Ukrajině, která se už přes rok brání ruské invazi. 

Podle manažera ukrajinského boxera Egise Klimase byl Usyk stále tlačen do dalších kompromisů, bez ohledu na to, jaké dosud udělal. Fury se údajně snažil zrušit plány na odvetnou klauzuli, která se stala hlavním kamenem úrazu při vyjednávání.

Frank Warren později vysvětlil, že Fury nakonec souhlasil se zachováním klauzule o odvetě ve smlouvě, ale stále neexistuje dohoda o rozdělení financí pro druhý souboj. Alex Krassyuk také přiznal, že to byl Usyk, kdo ukončil vyjednávání a odhalil, že Ukrajinec "už to nemůže vydržet". 


Trval také na tom, že jeden z důvodů byl také ten, že Fury nebyl ochoten zaplatit Ukrajině 1 milion dolarů ze svého, což je podmínka stanovená Usykem. Krassyuk s Warrenem se prostřednictvím talkSPORT dohodli, že v jednáních budou pokračovat.

Oba rivalové jsou v profesionálním ringu neporažení. Usyk vyhrál všech 20 soubojů, Fury má za sebou 34 zápasů a bilanci mu lehce kazí jen čtyři roky stará remíza s Američanem Deontayem Wilderem, kterého ale poté dvakrát porazil.

Čtyřiatřicetiletý Fury na začátku prosince v Londýně obhájil titul WBC ve třetím vzájemném souboji s krajanem Derekem Chisorou. O dva roky starší Ukrajinec naposledy boxoval v srpnu, kdy podruhé porazil Brita Anthonyho Joshuu, kterého o mistrovské pásy připravil v září 2021.