Hlavní obsah

Sto milionů za úder. Boxer Joshua za brutální KO luxusně vydělal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliarda za krátkou šichtu v ringu. Mimořádně sledovaná boxerská bitva mezi Britem Anthonym Joshuou a Kameruncem Francisem Ngannouem vytvořila nejen rekordy v počtu diváků u televizních obrazovek, ale také přinesla obrovské výplaty pro oba aktéry duelu. Zhruba pětiminutová zábava rozdělila přes 1,6 miliardy korun.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Anthony Joshua (vlevo) knokautoval Francise Ngannoua ve druhém kole.

Článek

Že peníze hýbou i boxerským světem, je v posledních letech více než zřejmé. Ne nadarmo jsou největší bitvy chystány právě do Saúdské Arábie, která zkrátka umí přitopit pod kotlem. Obrovské finanční prostředky byly vloženy i do bitvy mezi Josuhou a  Ngannouem, duel přitom trval necelých pět minut.

Joshua podle zahraničních médii za krátkou šichtu, s níž skoncoval již ve druhém kole na tvrdé KO, inkasoval zhruba 50 milionů dolarů (v přepočtu přes 1,1 miliardy korun). Statistiky serveru CompuBox odhalují, že za každý trefený úder vydělal přibližně 4,2 milionu dolaru (v přepočtu 100 milionů korun).

Brit se do soupeře z celkových dvaačtyřiceti pokusů trefil dvanáctkrát, téměř každá třetí rána tedy přinesla zásah. Byly to ale takové dělovky, že i urostlý Ngannou třikrát spadl na hýždě a po finálním výstřelu mu dokonce byla nasazena kyslíková maska. Suma sumárum, zlatý medailista z LOH 2012 v Londýně potřeboval dvanáct granátů, aby bývalou MMA hvězdu poslal do bezvědomí.

Smutnit nemusí ani poražený Ngannou, který do světa boxu přešel i právě kvůli výrazně vyšším finančním obnosům, než na které byl zvyklý z dlouholetého působení v UFC, z níž odešel z pozice krále těžké váhy. Za bitvu s Joshuou měl inkasovat 20 milionů dolarů, o polovinu víc než za loňskou premiéru mezi šestnácti provazy proti Tysonu Furymu (prohra na body).

A byť obávaný Afričan, který dlouhé roky držel rekord v nejtvrdším úderu, zatím v novém bojovém světě neuspěl, přesto se může těšit z luxusnějšího žití. Kamerunec si totiž za sedm let působení v UFC vydělal zhruba 3,5 milionu dolarů (přes 80 milionů korun), což je v porovnání s boxem zcela jiná dimenze. Nutno dodat, že další nemalé miliony přiskočí na účet díky procentům z prodeje placených přenosů, stejně tak u Joshuy.

Lákadlo v podobě lukrativnějšího světa Ngannoua zkrátka táhne, brzo se však vrátí i k neméně oblíbenému MMA, pod jehož pravidly se premiérově představí v zámořské organizaci PFL, kam se uchýlil právě po konci v UFC. Utkat by se měl s obrovitým Renanem Ferreirou. Box půjde na chvíli na vedlejší kolej.

„Můžete si být jisti, že jsem tady ještě neskončil. Určitě ne! Nebyl to můj den, byl (Joshua) dneska mnohem lepší než já. Všichni to víme. Stojí to za nic, ale takový je tenhle sport,“ prohlásil sedmatřicetiletý Ngannou, do jehož výkonů v ringu si v předchozích dnech kopl i jeho bývalý šéf Dana White, prezident UFC.

Reklama

Související témata: