Svět boxu truchlí, zemřel legendární rozhodčí, který dohlížel i na bitvu Tysona s Holyfieldem

Svět boxu truchlí, zemřel legendární rozhodčí, který dohlížel i na bitvu Tysona s Holyfieldem Při dozorování souboje mezi Mikem Tysonem a Evanderem Holyfieldem se Mills Lane pořádně zapotil | zdroj: Profimedia

Ve věku 85 let zemřel boxerský rozhodčí Mills Lane, který v roce 1997 diskvalifikoval Tysona za to, že ukousl Holyfieldovi kus ucha. 

Záběry na útlého chlapíka s plešatou hlavou, který se i přes značnou hmotnostní nevýhodu přetahoval se světovými těžkými vahami při roztrhávání z klinče, jsou dnes už jen pouhou vzpomínkou. Mills Lane se celý život točil kolem boxu a v ringu strávil v různých rolích přes padesát let. 

Nejprve to v ringu zkoušel s rukavicemi. Poprvé okusil adrenalin v boji při svém působení u námořní pěchoty krátce po dosažení dvacátého roku života. Poté se účastnil různých amatérských turnajů, než se stal profesionálem. Ve třiceti letech ukončil kariéru aktivního boxera s rekordem 10-1. 

O čtyři roky později už vedl jako ringový rozhodčí titulový zápas o mistra světa muší váhy asociase WBC. Díky svému charismatu a profesionalitě se pak brzy stal ikonou a rozhodoval ty největší zápasy historie.

Nejvíce ho proslavila diskvalifikace Mikea Tysona za ukousnutí ucha Holyfieldovi

Asi nejvíc jej v roce 1993 proslavil verdikt v odvetě jedné z největších boxerských událostí historie – vyhroceným duelem mezi Mikem Tysonem a Evanderem Holyfieldem. V zápase plném kontroverze se Lane pořádně zapotil. Nejprve musel řešit protest z Tysonova rohu kvůli nedovoleným úderům hlavou, které měly Mikeovi způsobit tržnou ránu u oka. Lane ale označil údery za neúmyslné a zápas pokračoval. 

To, co se dělo pak, se zapsalo do historie boxu černým písmem. Tyson během třetího kola v klinči kousl Holyfielda do ucha, za což mu Lane strhl dva body, zápas ale nechal pokračovat. Až když nejděsivější muž planety čin zopakoval, nekompromisně jej diskvalifikoval.

Při dozorování souboje mezi Mikem Tysonem a Evanderem Holyfieldem se Mills Lane pořádně zapotil Při dozorování souboje mezi Mikem Tysonem a Evanderem Holyfieldem se Mills Lane pořádně zapotil | zdroj: Profimedia

Svůj poslední zápas Lane rozhodoval v roce 1998, poté zamířil do boxerského důchodu. V roce 2013 byl uveden do Mezinárodní síně slávy boxu. Ještě nějakou dobu byl pak aktivní v mediálním světě, než po mozkové příhodě částečně ochrnul a měl problémy se základní komunikací. Den 6. 12. 2022 se pak zapíše do dějin jako den, kdy odešel z tohoto světa. 

Reakce osobností ze světa boxu 

Na smutnou zprávu samozřejmě reagovaly ty největší osobnosti ze světa boxu. „Byl to spravedlivý a čestný chlap. Dovolil boxerům dělat v ringu přesně to, co dělat měli," uvedl pro Talksport známý promotér Eddie Hearn. „Lanea jsem velmi respektoval a miloval jsem jeho: ´Pojďme na to´,“ vzpomněl si na známou frázi, kterou slavný rozhodčí používal v úvodu každého zápasu. 

„Právě jsem slyšel zprávu o úmrtí legendárního boxera a rozhodčího Millse Lanea, jsem hluboce zarmoucen touto ztrátou,“ ozval se Lennox Lewis, na jehož zápasy Lane přímo v ringu několikrát dohlížel. "Vždycky jsem ho považoval za spravedlivého rozhodčího, a to jak během mých zápasů, tak i při rozhodování zápasů jiných boxerů." 

Možná to nebyl nejlepší rozhodčí historie, ale bylo v něm něco speciálního. I to byl důvod, proč byl ve světě boxu tak slavný a respektovaný. „Neexistoval žádný souboj, do kterého bychom ho nepostavili,“ řekl pro MMA Junkie Marc Ratner, bývalý výkonný ředitel Nevadské státní atletické komise. „Bylo mu absolutně jedno, jestli to byl boj v těžké váze nebo menší kluci, když řekl ´stop´ a dostal se mezi boxery, borci ho respektovali. Ne všichni rozhodčí to tak mají, byla v něm speciální aura,“ dodal. 

Zdroje:  mmajunkie.com , talksport.com

Nejnovější články