Thaiboxer Jakub Klauda před startem na Světových hrách: Přípravu jsem odjel na 100 procent, víc do toho ani dát nešlo!

Thaiboxer Jakub Klauda před startem na Světových hrách: Přípravu jsem odjel na 100 procent, víc do toho ani dát nešlo! Thaiboxer Jakub Klauda | zdroj: FOTO: Český olympijský tým / Barbora Reichová

Světové hry –⁠ největší akce neolympijských sportů je po 5 letech zpět a za Česko nechybí ani reprezentanti bojových sportů. Jedním z nich je thaiboxer Jakub Klauda

V těchto dnech probíhají v americkém Birminghamu prestižní World Games, kde nechybí ani bojové sporty, konkrétně jiu-jitsu, sumo, wushu, karate, kickbox a Muaythai. V posledních třech zmiňovaných máme i české zástupce. Kickboxer Petr Dvořáček dnes získal bronzovou medaili, jeho kolegyně Klára Strnadová bohužel v boji o ni podlehla skvělé Ukrajince. Thaiboxery Jakuba Klaudu a Viktorii Bulínovou první zápasy teprve čekají. 

Kuba, který už má za sebou spoustu reprezentačních výjezdů, nám popsal, v čem je tato akce speciální. "Světové hry jsou olympijské hry pro neolympijské sporty. Konají se také jednou za 4 roky, takže je to vrcholná amatérská soutěž, které se člověk může v těchto sportech zúčastnit." Už samotnou možnost tam startovat tedy vidí jako úspěch, na předchozích v roce 2017 bral bronz.

I letos by samozřejmě rád stál na bedně, ideálně na vyšší příčce než posledně. Přípravu na náročný turnaj rozhodně nepodcenil, i když jejich složení nijak neměnil. "Musím se přiznat, že po dvou letech jsem zažil přípravu bez nějakých komplikacích. Přípravu jsem odjel na 100% víc jsem do toho dát nemohl. Složení tréninků vypadá furt stejně technika, dril a fyzička… a to furt do kola." Thajskému boxu se Klauda navíc věnuje při práci, živí se jako policista. "Občas je to náročné, ale co v životě není. Naštěstí mi v práci vycházejí vstříc."

Aby se stihl aklimatizovat a zmírnil co nejvíce dopady jetlagu, vyrazil český thaiboxer do Spojených států na vlastní náklady o několik dní dříve než zbytek týmu. "Musím říct, že to byli dobře investovaný peníze. Každý den navíc je strašně znát!" pochvaluje si. K tréninku využil i pomoci slovenského reprezentačního kouče Tomáše Tadlánka či Zdeňka Švamberka z českého kickboxerského týmu. Namísto tělocvičny volil často raději venkovní prostranství. "Jsou tady prostory i k tréninku, ale jsou mimo campus, takže v rámci úspory času je lepší trénovat venku. A když je člověk zavřený v tělocvičně celý rok, tak trénink venku je příjemná změna."

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jakub Klauda (@jakub.klauda)

Ve váhové kategorii do 91 kg bude startovat celkem 7 bojovníků, mimo jiné i Ukrajinec Oleh Pryimachov, několikanásobný mistr světa a vítěz posledních Světových her. "Znám dobrou půlku z nich," říká Jakub. "Co se týče pavouka, tak rád bych potkal třeba Olega až ve finále, ale když ho potkám dřív, tak udělám vše pro to abych ho porazil."

Na Světové hry letos z Česka odjelo celkem 88 sportovců, v rámci časových možností se pak snaží navzájem podporovat. Volné chvíle si tím plánuje krátit i Jakub. "Uvidíme jak to časově skloubím. Jsem tady kvůli svému výkonu, takže nejdřív je trénink a pak zábava formou fandění Českým reprezentantům!"

První zápas ho čeká již v sobotu cca ve 3:00 ráno českého času. Drže pěsti. Start čeká také Viki Bulínovou, ta by měla přijít na řadu pravděpodobně už dnes po 23. hodině.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články