Top 10 nejlépe placených sportovců všech dob

Conor McGregor.

Conor McGregor.FOTO: UFC


Sportovní web sportico.com vypracoval aktuální žebříček nejlépe placených sportovců, zahrnul výdělky během hráčské kariéry a upravil je o inflaci. Zmíněné výdělky zahrnují platy, ale i například bonusy, finanční odměny, licenční smlouvy nebo hotovosti získané z akciových podílů ve sponzorských společnostech. Odhady příjmů jsou založeny na rozhovorech, výzkumech a historických odhadech v médiích.


Na vrchol seznamu se dostala basketbalová ikona Michael Jordan s jeho neuvěřitelným výdělkem 2,7 miliardy liber (více než 72 mld. Kč). Golfista Tiger Woods, který se umístil na druhé pozici a svůj majetek rozšířil také díky sponzorské smlouvě s Nike, vydělal 2 miliardy liber (více než 53 mld. Kč). Třetí příčku by obsadil další golfista Američan Arnold Palmer se jměním 1,4 miliard liber (více než 37 mld. Kč) díky výhrám a obchodním aktivitám s nemovitostmi, které pokračovaly ve vydělávání i po jeho smrti v roce 2016.

Palmerův odvěký rival Jack Nicklaus je těsně za ním a s částkou 1,354 miliardy liber (více než 36 mld. Kč) obsadil čtvrté místo. První pětku uzavírá nejlépe placený fotbalista současnosti Cristiano Ronaldo s majetkem ve výši 1,312 miliard liber (více než 35 mld. Kč).

Současná hvězda NBA Lebron James je šestá s výdělkem 1,271 miliardy liber (více než 34 mld. Kč). James ovšem vlastní také akcie u výrobce audiotechniky a příslušenství Beats Electronics. Lionel Messi je o dvě místa za svým rivalem Cristianem Ronaldem, a tedy druhým nejbohatším fotbalistou s 1,229 miliardami liber (necelých 33 mld. Kč), které během své slavné kariéry vydělal.


Boxerská legenda Floyd Mayweather je prvním bojovníkem na seznamu, který před ukončením své kariéry v roce 2017 vydělal 1,171 miliardy liber (více než 31 mld. Kč) a obsadil osmé místo v žebříčku. V první desítce se objevil také profesionální tenista Roger Federer, který je s vydělanými 1,146 miliardy liber (více než 30 mld. Kč) devátý. A pomyslnou desátou příčku obsadil další golfista Phil Mickelson se svým majetkem 1,13 miliardy liber (30 mld. Kč).

Mezi desítku nejlépe placených sportovců už se bohužel nedostala taková zvučná jména jako David Beckham, Mike Tyson, Lewis Hamilton, Neymar nebo Conor McGregor. Tito sportovci se ovšem stále drží v nejlépe placené padesátce.

Podle uveřejněného seznamu se MMA zápasník McGregor nachází na 33. místě.