Hlavní obsah

Transgendeři v boxu? Kontroverzní krok organizace vyvolal nespokojenost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní krok na počátku letošního roku učinil Americký národní řídící orgán boxu (USA Boxing), který zavedl novou politiku, díky níž za určitých podmínek mají umožněno zápasit i transgender sportovci. Toto radikální řešení se okamžitě dostalo pod palbu kritiky elitních boxerů či boxerek napříč komunitou.

Foto: Profimedia.cz

Ženský boxerský duel. Ilustrační foto

Článek

Pravidla, která byla navržena v souladu s Mezinárodním olympijským výborem (MOV) o spravedlnosti, inkluzi a nediskriminaci na základě genderové identity, přitom vstoupila v platnost 1. ledna 2024. Transgender sportovci ale musí v případě účasti v boxerských duelech splnit důležitá kritéria.

Jednak je zapotřebí absolvovat operaci změny pohlaví a pravidelně se podrobovat hormonálním testům. Podstupovat rovněž musí čtvrtletní hormonální testy a po dobu minimálně čtyř let po operaci poskytnout boxerskému svazu USA Boxing dokumentaci o hladině hormonů v těle. „Účelem této politiky je zajistit spravedlnost a bezpečnost pro všechny boxery,“ stojí v prohlášení řídícího orgánu.

Nezletilí (do 18 let) musí soutěžit podle svého pohlaví narození ve váhových kategoriích uvedených v souhrnu pravidel. Transgender ženy starší 18 let musí prokázat, že jejich celková hladina testosteronu byla nižší než 5 nmol/l po dobu nejméně 48 měsíců před jejich prvním zápasem. Hladina celkového testosteronu musí zůstat pod 5 nmol/l po celou dobu požadované způsobilosti k zápasení v ženské kategorii.

Transgender muži starší 18 let rovněž musí podstoupit chirurgický zákrok a prokázat, že jejich hladina testosteronu v séru byla po dobu nejméně čtyř let před prvním závodem a po celou dobu, kdy chtějí být způsobilí k soutěžení, vyšší než 10 nmol/l.

Nově zavedená politika podle očekávání rozdělila boxerský svět. Staví se proti ní například bývalá australská šampionka organizace IBF Ebanie Bridgesová.

„Je to špatné na mnoha úrovních. Je to dost špatné, když trans ženy lámou rekordy v jiných sportech, jako například v atletice či plavání. Je ale rozdíl, když nám lámou lebky v bojových sportech, kde je cílem druhého zranit, ne jen překonat rekord,“ mrzí půvabnou boxerku. „Odříznutím částí těla a přidáním prsou se vám nesebere mužská zralost, kterou vaše tělo prošlo, než jste se rozhodli být ženou,“ doplnila.

„Musí to dávat smysl. Ženy, které se narodily jako ženy, nemohou podle WBC zápasit proti ženám podle stejných pravidel jako muži. Pak jsou tu muži, kteří se identifikují jako ženy, projdou tranzicí a poté podle stejných pravidel bojují s námi ženami? Chci, aby to bylo rovné pro všechny. Naše těla – naše rozhodnutí,“ trápí Amandu Serranovou, šampionku organizací WBA, IBF, WBO a IBO.

„Tohle by se nemělo dít. Je to v podstatě muž, který bije ženu. Nezajímá mě, jestli se transgender proměnil v ženu a teď si myslí, že je žena, a bere léky na snížení hladiny testosteronu. Jsou silnější a tvrdší,“ přemítá pro deník NY Post bývalý šampion v superstřední váze Carl Froch.

Delší dobu se tématem transgenderových sportovců v boxu zabývá i prezident WBC Mauricio Sulaiman. „V boxu nesmí být muž bojující proti ženě nikdy akceptován bez ohledu na změnu pohlaví. Neměla by kolem toho být šedá zóna. Chceme do toho jít transparentně a se správnými rozhodnutími,“ uvedl.

Téma transgender sportovců tak znovu vyvstalo na povrch. Je jasné, že se nově zavedená politika nepotká se stoprocentní spokojeností. Otázkou zůstává, zda k ní organizace USA Boxing i navzdory kritice skutečně přistoupí.

Je správné, že transgender ženy budou moci zápasit v ženském boxu?
Ano
1 %
Ne
99 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5851 čtenářů.

Reklama

Související témata: