Usyk dál vládne světu! Ukrajina slaví, poražený Joshua zahodil jeho pásy, pak smekl

21.08.2022

Autor: Bohumil Králík

Joshua padl podruhé.

Joshua padl podruhé.FOTO: DAZN


Na jeho ramenou ležela tíha očekávání těžce zkoušené Ukrajiny krvácející už téměř půl roku v důsledku ruské invaze, kterou však fenomenální boxer Oleksandr Usyk bravurně ustál. Obhájil v saúdskoarabské Džiddě světové tituly těžké váhy organizací WBA, WBO, IBF a IBO, když i v odvetě porazil na body Brita Anthonyho Joshuu.



"Vítězství věnuji svojí zemi, rodině, svému týmu a vojákům, kteří nás brání. Mnohokrát děkuji," soukal ze sebe dojatý staronový šampion, jenž se na obraně vlasti na čas sám se zbraní v ruce podílel.

Kolem krku měl zavázanou ukrajinskou vlajkou. Tu spolu s ním ještě chvíli před tím držel i poražený Joshua, jenž si před projevem vítěze vzal mikrofon pro sebe, aby svému přemožiteli vysekl poklonu. To ale bylo až poté, co v záchvatu vzteku vyhodil Usykovy pásy ven z ringu. Rychle ale vychladl a zachoval se jako sportovec.


"Dovednosti v boxu vyhrávají. Ty nejsi silný, jak jsi mě mohl porazit? Já jsem ukázal charakter. Ale Usyk je neskutečný fighter. Prosím, vzdejte aplaus našemu světovému šampionovi těžké váhy. Hip, hip! Hurá," apeloval v duchu fair play na přítomné fanoušky, kteří jeho výzvu vyslyšeli.

Britský boxer utrpěl třetí porážku v kariéře, ale tentokrát, na rozdíl od předchozího duelu na londýnském stadionu Tottenhamu, držel většinu zápasu se svým sokem krok.

Usyk byl od začátku ve svém živlu, znovu nastoupil s perfektním pohybem celého těla včetně typických úhybů hlavou. Joshua byl ale soustředěný a nedovolil soupeři převzít iniciativu.

Britovi se dařilo škodit především nepříjemnými údery na tělo, i když v jednom případě udeřil příliš nízko pod povolenou hranici.

Joshua od osmého kola začínal mít mírně navrch a v deváté rundě dokonce jasně dominoval a předvedl svoji vůbec nejlepší pasáž během celého dvojzápasu. Usyka tvrdě zasáhl ve čtyřech či pěti případech, aniž by Ukrajinec dokázal kontrovat. Úřadující šampion byl zatlačen do defenzívy a zdálo se, že si přesné údery na jeho tělo začínají vybírat svoji daň. Usyk se najednou hůř pohyboval a nestíhal se bránit.


A teď na Furyho?

Jenže ihned po přestávce svoje umění rozbalil naplno. Znovu rozkmital nohy a na Joshuu vysypal sprchu přesných úderů. Brit se v jednu chvíli i opíral o provazy a bylo zjevné, že toho má plné zuby.

Tohle byla klíčová pasáž zápasu, která naklonila momentum na stranu úřadujícího šampiona, který už si do závěrečného gongu výhru ujít nenechal. Zápas byl sice hodně vyrovnaný, ale po jeho konci asi jen málokdo pochyboval, že výhra bude přiřknuta stále neporaženému Usykovi, který tak slavil dvacátou výhru v profi ringu.

Nyní má šanci stát se absolutním králem světové těžké váhy, ale otázkou je, zda se s ním bude chtít utkat držitel titulu WBC Tyson Fury, jenž trvá na tom, že jeho kariéra skončila.

"Jsem si jistý, že Tyson Fury kariéru ještě neukončil. Jsem přesvědčený, že se chce se mnou utkat. Já s ním bojovat chci. A když nebudu boxovat s Tysonem Furym, tak nebudu bojovat. Jenom Bůh ví, jestli se s ním utkám, nebo ne," řekl Usyk k možnosti utkat se o všechny pásy v divizi.



Další články v kategorii

Bojoval o holý život, Procházkův kolega hlásí návrat. Životní zkoušku zvládl

26.04.2024Populární americký ranař a bývalý soupeř Jiřího Procházky hlásí návrat do bojové akce. Dominick Reyes se ...

Bojovník se utkal s neobvyklým soupeřem. Rukama přemohl aligátora

26.04.2024MMA bojovník holýma rukama zkrotil dva a půl metru dlouhého aligátora, který se v neděli večer plazil ulicemi v severní části Jacksonvillu ...

Říkejte mi Terminátor. Mám titanovou tyč, která jde od kolene dolů ke kotníku, chlubí se McGregor

26.04.2024Hvězdný comeback se blíží. Již za dva měsíce se zpátky na bojovou scénu vrátí věhlasný Conor McGregor, jenž takřka tři ...

Nestačí mi být nejlepší v Evropě, chci být nejlepším bojovníkem na světě, vzkazuje Keita

26.04.2024Coby největší favorit milionové pyramidy do ní vstoupí až jako poslední, na Oktagonu 57 ve Frankfurtu ho čeká osmifinálový ...

Joshua a další hvězdný šlágr ve Wembley. Šanci větří ponížený šampion

26.04.2024Svět boxerské těžké váhy se dal v posledních měsících do pohybu a fanoušci se ještě letos možná dočkají dalšího ...

Zběsilý Tyson v ringu. Je dobré si do ringu brát strach, připouští Paul

26.04.2024Jakeu Paulovi bylo připomenuto, že ještě má čas od zápasu s Mikem Tysonem odstoupit. 57letý boxer totiž zveřejnil nové záběry z tréninku, ...

Nevzdat se, vytrvat. Královna násilí zažila v UFC své znovuzrození, nyní vyhlíží životní výkon

25.04.2024Velkolepý kolos opět roztáčí svá kola. Slavná UFC po týdenní odmlce připravuje další lasvegaský turnaj. Ten proběhne ...

Věděl jsem, že radši zemřu, než abych s ním prohrál počtvrté, zavzpomínal Adesanya

25.04.2024Bojoval s ním celkem čtyřikrát, pouze jednou ho dokázal porazit. I když ale Israel Adesanya cítí, že má Alexi Pereirovi pořád co vracet, ...

Král je zpátky. Legendární šampion se po zranění vrátil do tréninku

25.04.2024Je zpátky. Světová hvězda a jeden z nejlepších zápasníků MMA všech dob se vrací do hry. Král těžkých vah UFC Jon ...

Načíst další články