V Rijádu se psala historie boxu, absolutním králem těžké váhy se stal Usyk, který Furyho dokázal poslat do počítání

V Rijádu se psala historie boxu, absolutním králem těžké váhy se stal Usyk, který Furyho dokázal poslat do počítání V 8. kole byl Fury v obrovských problémech, od KO ho nejspíš zachránil konec kola | zdroj: Profimedia

Oleksandru Usykovi se jako prvnímu povedlo sjednotit čtyři nejdůležitější šampionské pásy v těžké váze. O jeho vítězství rozhodlo především zlomové deváté kolo.

V boxerském světě existují okamžiky, které definují celou éru. Zápas mezi Oleksandrem Usykem a Tysonem Furym, který se v noci odehrál v Saúdské Arábii, patří mezi takové historické momenty. Dva neporažení šampioni, kteří se už dávno zařadili mezi legendy sportu, se postavili tváří v tvář v ringu, aby rozhodli o tom, kdo sjednotí 4 nejdůležitější pásy a stane se tak prvním absolutním králem těžké váhy.

Napětí v aréně bylo hmatatelné od úvodního gongu. Usyk vsadil na tlak, nedával o dost vyššímu Furymu prostor, aby svých fyzických předností mohl naplno využít. Úvodní kola byla relativně vyrovnaná a často je v očích rozhodčích mohl rozhodnout jeden přesnější úder. Angličan měl vyšší frekvenci, Ukrajinec zase přesnost.

Oleksandr Usyk vs. Tyson Fury Na začátku si Fury ještě mohl dovolit dělat show... | zdroj: Profimedia

V šestém kole se zdálo, že Fury začíná mít jasně navrch, když se mu povedlo projít Usykovou obranou dvěma zvedáky a zároveň mu ubíral kyslík tvrdými údery na spodek. Momentum si udržel i po celou následující tříminutovku, byť už to nebylo tak výrazné.

Bylo pravděpodobné, že Fury na body vede, Usyk byl ale pořád ve hře a osmou rundu si ukradl pro sebe, když Furyho zasáhl tvrdým levým hákem a v Angličanově obličeji se objevila krev. Byl to ale jen předkrm před tím, co přišlo v kole devátém. Fury jako by nebyl úplně v pohodě a Oleksandr na něj neustále dorážel a jeho zadní ruka úřadovala. Půl minuty před koncem zasáhl tak tvrdě, že Tyson zavrávoral a od té chvíle to byla doslova demolice. Všechna čest Angličanovi, že nešel k zemi, počítání ale uniknout nedokázal. Nakonec měl ale štěstí, protože ho od dalšího bití vysvobodila časomíra. Jasných 10:8 pro Usyka.

Oleksandr Usyk vs. Tyson Fury Usykova levačka dělala Furymu problémy po celou dobu, naplno se ale projevila až v pozdějších kolech | zdroj: Profimedia

V desátém kole šlo tempo znatelně dolů. Fury zřejmě ještě cítil otřesy po předchozím výprasku, jenže Usyk při něm očividně taky vyčerpal spoustu důležitých sil. Možná si ale oba jen nechávali energii na poslední dvě kola, která byla o dost aktivnější z obou stran, nic zásadního se už ale nestalo.

Nakonec tak museli rozhodnout bodoví rozhodčí, kteří v poměru 2:1 přiřkli vítězství ukrajinskému šampionovi. Při pohledu na bodovací lístky je jasně vidět, že mu zápas vyhrálo zlomové deváté kolo. Jako prvnímu se mu tak podařilo sjednotit čtyři nejdůležitější pásy a stát se nezpochybnitelným šampionem. Stejná věc už se mu povedla v křížové váze, ale jak sám prohlásil: "těžká váha je královská divize". Vítězství věnoval mimo jiné svému otci, který zemřel v roce 2012 krátce poté, co Oleksandr vyhrál zlato na olympijských hrách. "Tati, slyšíš mě? Dokázali jsme to!" adresoval mu do nebe.

Usyk tak ztvrdil pozici jednoho z nejlepších boxerů historie. V říjnu by jej měla čekat odveta s Furym, která byla předem domluvena. Angličan už teď vyhlašuje, že měl zvítězit on a zpochybňuje verdikt rozhodčích. Pokračování tedy bude hodně zajímavé i vzhledem k tomu, o jak vyrovnaný duel šlo. Na nejlepší momenty se můžete podívat v sestřihu níže:

 

 

 

 

Zdroje:  vlastní

Nejnovější články