Hlavní obsah

Velká bitva o titul v těžké váze. Fury bude boxovat s Usykem o historické čtyři pásy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 18. května se o titul v boxerské těžké váze utkají Tyson Fury z Velké Británie a Ukrajinec Oleksandr Usyk. Poprvé v éře čtyř pásů tak bude korunován absolutní mistr světa. Zápas, který byl přesunut z původního únorového termínu, se uskuteční v saúdskoarabském Rijádu. Sledujte veškeré informace k této velmi očekávané akci na Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Tyson Fury (vlevo) a Oleksandr Usyk si to rozdají 18. května v bitvě o čtyři mistrovské tituly.

Článek

Pětatřicetiletý Brit Tyson Fury je momentálním držitelem pásu organizace WBC, o rok starší Ukrajinec Oleksandr Usyk pak kraluje organizacím WBA, WBO a IBF. V éře čtyř pásů bude poprvé korunován absolutní šampion těžké váhy. Posledním absolutním mistrem světa byl v roce 1999 Lennox Lewis z Velké Británie, když získal pásy WBC, WBA a IBF.

Původně byl zápas v saúdskoarabské metropoli naplánován už na 17. února, kvůli zranění Furyho z tréninku byl ale odložen. Podle odhadů se kromě pásů bude bojovat i o více než 100 milionu liber. 70 procent z prize money pak poputuje do rukou britského bijce, zbytek vyinkasuje Usyk.

Karta zápasů

Hlavní zápasy (18. května 2024)Váha
Tyson Fury (VB) - Oleksandr Usyk (Ukr)těžká (T)
Jai Opetaia (Aus) - Mairis Briedis (Lot)polotěžká (T)
Joe Cordina (VB) - Anthony Cacace (VB)super pérová (T)
Agit Kabayel (Něm) - Frank Sanchez (Kub)těžká
Sergej Kovalev (Rus) - Robin Sirwan Safar (USA)polotěžká
Mark Chamberlain (VB) - Joshua Oluwaseum Wahab (Nig)lehká

Tyson Fury

Britský boxer je profesionálem od roku 2008 a od té doby vyhrál 34 zápasů a jednou remizoval. Hned 24krát zvítězil po knokautu soupeře. Fury, který je známý pod přezdívkou Gypsy King, už v minulosti jednou odešel do sportovního důchodu, ze kterého se ale vrátil.

Nedávno se utkal s kamerunskou hvězdou MMA Francisem Nagannouem, po těsném boji zvítězil na body, mnoho odborníků se však shodovalo spíše na remíze. Po tomto varování prý ale Tyson Fury výrazně přidal v tréninku, zhubl a zapracoval na kondici.

Oleksandr Usyk

Ukrajinský bijec a držitel tří mistrovských pásů WBA, WBO a IBF také ani jednou v jednadvaceti zápasech nepoznal porážku a hned 14krát vyhrál na KO. Po ruské invazi na Ukrajinu dokonce narukoval do armády, nyní už ale opět naplno věnuje boxerským výzvám.

Kde sledovat Fury vs. Usyk a cena PPV

Přímý přenos očekávaného boxerského duelu mezi Furym a Usykem nabídne platforma DAZN v rámci oficiální PPV (pay-per-view). Za 350 korun na měsíc se tak fanouškovi nabízí přímý přenos všech boxerských událostí.