Velké boxerské divadlo. Fury padl, byl počítán a Usyk se stal králem

19.05.2024

Autor: lik

Velká bitva.

Velká bitva.FOTO: DAZN


Je jasno, trůn má svého krále. V Rijádu se utkaly dvě boxerské legendy těžké váhy. Tyson Fury - držitel pásu organizace WBC, a Oleksandr Usyk - s pásy z WBA, WBO a IBF. Po dvanácti kolech bylo jasno. Na body zvítězil Usyk a je králem těžké divize. Dva rozhodčí viděli vyhrát Ukrajince, jeden Angličana. Rozhodujícím se stalo deváté kolo, kdy byl Fury počítán. Výsledky bodových rozhodčích: 115-112, 113-114, 114-113 pro Usyka.



Usyk nastoupil ve slavnostním hávu a pokrývkou hlavu. Soustředěnost, ta byla hodně patrná. Naopak Fury si před nástupem do ringu stačil ještě zakřepčit, pak se do ringu rozběhl, až ztratil kšiltovku. Jeden z největších duelů těžkých vah v historii mohl začít.

V bitvě o sjednotitele titulů těžké váhy si oba boxeři měli rozdělit astronomickou sumu 200 milionů dolarů (přes 4,5 miliardy korun). 

Na jedné straně ringu pohublý britský obr, který navážil 118,8 kilogramů, což je hned o 13 kilogramů více, než měl jeho ukrajinský a o půl hlavy nižší soupeř, který se před tímto duelem naopak pokoušel co nejvíce přibrat. Angličan byl navíc o patnáct centimetrů vyšší než Ukrajinec. Co to vše mohlo znamenat pro samotný duel?

Tyson předváděl před zahájením divadlo, chtěl Usyka rozhodit, Ukrajinec naopak naplno soustředěn. Bitva neporažených na dvanáct kol mohla začít.

Fury sázel na distanc, svoji přední ruku, v prvním kole hrál pro fanoušky divadlo, ale když mu přistála přesná zadní, zatrnulo mu. Usyk zkoušel zasahovat spodky, což se mu dařilo, ale Fury měl pás dost vysoko.

Usyk tlačil, Fury kontroval, jeho delší ruce dokázaly najít cíl. Ve třetím kole Fury přidal na frekvenci, Ukrajinec si zase stěžoval na ránu do zátylku.

Výšková převaha byla znát, Usyk si musel občas přiskakovat do úderů, Fury převážně boxerky u kolen, odtud vypaloval, věřil si.

V šestém kole Fury zatlačil a měl zatím největší převahu v zápase. Trefil několik přesných a tvrdých ran, především jeden zvedák byl hodně povedený, soupeř ale stál, jelo se dál. Angličan byl evidentně v pohodě a na koni.

V osmém kole oba přidali na tempu, což fanoušky bavilo. Usyk musel, protože na body patrně prohrával. Ukrajinec byl na lovu. Zadní overhand dokázal škodit.

V devátém kole byl Fury počítán, když neustál velkou dávku, jen couval a potácel se po ringu. Chtěl Usyka svázat, ale ten ho naháněl, až dohnal do počítání. 

Desáté kolo začal Fury s rukama u hlavy, podstatně je zvedl. Teď už Fury neměl náladu na divadlo, poznal, že může být v problémech. A Usyk stále lovil, tahle hra byla stále otevřená. A to i po jedenáctém kole.

Poslední kolo. Usyk tlačil, ale Fury věděl, že nemůže být pasivní, šlo o všechno. Tuhle výhru na body nakonec ovládl Usyk a stal se králem, Fury poprvé v kariéře prohrál.



Další články v kategorii

Slíbili řežbu, nabídli taktickou bitvu. Omlouvám se, byla to nuda, připustil bývalý šampion UFC

02.06.2024Lákali fanoušky na válku, slibovali krvavou řež. Bojovníci střední divize dostali před bojem fanoušky svými slovy do varu, v samotném ...

Fenomenální šampion a legendární Američan. Titulový boj v UFC nadchl fanoušky i bojovníky

02.06.2024Byl to tuhý boj. Možná ten nejtěžší, který kdy Islam Machačev, šampion lehké divize UFC, zažil. Dagestánský fenomén ...

Hotová válka v UFC. Šampion krvácel, soupeře přesto utáhl v 5. kole

02.06.2024Dustin Poirier a Islam Machačev, elitní bojovníci z lehké divize, na které v New Jersey čekal titulový boj. Dagestánec dal všanc své ...

Získala výhru, vyšpulila zadek. Jihoameričanka z UFC slavila tradičním způsobem

02.06.2024Ví, jak zapůsobit, ví, jak vyvolat vlny. Argentinská bojovnice Ailin Perez ráda provokuje. Svá vítězství slaví netradičním ...

KO v těžké váze. Číňan roztančil Američana tvrdým granátem

02.06.2024Pár sekund, přesná rána a přišel KO úder. Měl to být zápas, který nakopne uvadající kariéru. Nestalo se. ...

Logan Paul chce nahradit Tysona. Máma nechce, abych ti dal KO, ale kašlu na to, reagoval brácha Jake

01.06.2024Sranda, vážná nabídka? Tady jeden nikdy neví. Logan Paul se nabídl, že zaujme místo Mikea Tysona a bude boxovat se svým bratrem Jakem. ...

Před pár roky pařil na gauči playstation, teď je z něj vycházející hvězda MMA

01.06.2024Je považován za jednoho z nejtalentovanějších MMA zápasníků mimo UFC. Třiadvacetiletý Angličan Lewis McGrillen si začíná budovat ...

Znám způsob, jak si to s ním v kleci udělat snadné, řekl Machačev před bitvou s Poirierem

01.06.2024Islam Machačev a Dustin Poirier. Dva velikáni, co se v New Jersey o víkendu pobijí o pás lehké váhy UFC. Jenže zatímco ruského ...

Teď jeho cesta v Oktagonu skončí. Pokud nastoupí, bude to jeho smrt, poslal Wanliss varování

01.06.2024Šoumen, co se v kleci mění v zabijáka. To je britský svéráz Akonne Wanliss, jenž příští sobotu podstoupí asi nejtěžší ...

Načíst další články