Wilder oplakal výhru na KO. Není to sport, riskujeme životy pro vaši zábavu!

Wilder oplakal výhru na KO. Není to sport, riskujeme životy pro vaši zábavu! Deontay Wilder knockoutuje Heleniuse | zdroj: Profimedia

Deontay Wilder o víkendu opět ukázal, že má v rukou neuvěřitelné rány. Z vítězství měl sice radost, zároveň měl ale obavy o zdraví svého soupeře a bývalého tréninkového parťáka.

Americký boxer Deontay Wilder měl o víkendu důvod k radosti. Po dvou porážkách z rukou Tysona Furyho se po roce vrátil vítězně. Fina Roberta Heleniuse knockoutoval na konci prvního kola tak tvrdě, že zůstal hodně dlouho bezvládně ležet na zemi a zpět na nohy se dostával jen velmi ztěžka.

Na pozápasové tiskové konferenci Wilder několikrát zopakoval, že se v přípravě vrátil zpátky k základům. Nesnažil se tedy tlačit, ale namísto toho si na vítěznou ránu počkal. Jakmile se Helenius při útoku odkryl, neváhal. Znovu se tak potvrdilo, že "Bronzový bombér" má jedny z nejtvrdších úderů v těžké váze, koneckonců až na jedno z 43 vítězství získal všechny před limitem.

Když ale přišla řeč na to, co se mu honilo hlavou, když viděl svého soupeře na podlaze, dost posmutněl. "Mám vždycky obavy o všechny bojovníky," řekl a přidal svůj názor na box. "Sport je něco, co hrajete. Tohle nehrajete. Riskujeme pro vaši zábavu životy, říkám to pořád."

Za poraženým Heleniusem prý sice chtěl jít a pomoci mu, ale zároveň věděl, že by mu to stejně nedovolili. V minulosti spolu několikrát trénovali, takže mezi nimi nebyla žádná zlá krev, ba naopak. "Mé srdce je s ním a doufám, že je na tom dobře a bude se moct vrátit domů ke své rodině, protože tenhle byznys, ve kterém se pohybujeme, je hodně tvrdý. Proto lidem říkám, že musí respektovat všechny bojovníky. Lidi se pořád zabírají bilancemi a podobnými věcmi. Prohrál, nestojí za nic, a tak podobně. Tak si sem vlezte a uvidíme, kdo je tady budižkničemu. Protože my si nehrajeme, nemůžete tohle hrát. Každý bojovník, který vstoupí do ringu, si zaslouží respekt. Nezajímá mě jeho bilance, je mi jedno, kdo to je nebo odkud pochází."

Wilder moc dobře ví, že prohry bolí. Sám byl v posledních dvou zápasech tím, kdo padl. "Jak moc ten chlap teď bude trpět? Možná je pro teď v pořádku, ale co další den? Co za dva týdny, za měsíc, nebo za pár let? Už jsme viděli, co se stalo. Podívejte se na Colona. Ten chlap nebude mít žádné děti. Nikdo z vás nerozumí tomu, čím si procházíme. Ani ho moc neznám, ale vždycky budu náš zástupce, protože ten chlap nikdy nepozná, jaké to je být tátou. Je to jedna z nejvzácnějších věcí na světě, ale on nikdy tátou nebude. Nebude už nikdy mít přirozenou schopnost žít, protože vstoupil do ringu, aby zaopatřil svou rodinu. A jeho rodina se o něj teď musí po zbytek života starat."

Prichard Colon měl nadějně rozjetou profesionální kariéru, v ringu sahal už po 17. vítězství v řadě. Během souboje s Terrelem Williamsem několikrát dostal ránu do zátylku a o přestávce si stěžoval na malátnost, chtěl ale boxovat dál. Nakonec prohrál na diskvalifikaci, když mu jeho tým po 9. kole omylem sundal rukavice. Následně putoval do nemocnice, kde doktoři zjistili krvácení do mozku. Následujících 221 dnů strávil mladík v kómat a nyní je ve vegetativním stavu. Wilder má tedy pravdu, když říká, že box není hra. Zároveň si ale boxeři svou cestu většinou dobrovolně.

"Nevíme, jestli Robert po tomhle bude stejný. Já jsem jen udělal svou práci, jsem v tom dobrý. Nechci lidi připravit o jejich život, jen se také snažím zaopatřit svou rodinu. Na tohle jsme se dali. Bohužel je tu vítěz a poražený a někdy je to remíza. Ale kdo převezme zodpovědnost, až už nebudeme moct pracovat? Robert mohl být chlebodárcem pro svou rodinu, ale co když už to nebude moct dělat, co potom? Kdo zaplatí účty, hypotéku? Má děti, kdo se o ně postará? Protože všichni moc dobře víme, že když prohrajete a nejde to dobře, tak ti stejní lidé, kteří vás líbali a říkali vám, že vás milují, když jste vítězili, tu pro vás nebudou."

Je sympatické, že Deontay na tiskovce poukázal na odvrácenou stranu sportu. Dvě prohry s Tysonem Furym očividně nesl hodně těžko. Teď je ale zpět v sedle a doufá, že se podaří domluvit souboj s Oleksandrem Usykem, který teď má v držení nejcennější tituly a už před víkendovým zápasem se nechal slyšet, že by se s Američanem rád utkal. Jako dalšího možného soupeře Wilder jmenoval Anthonyho Ruize.

Zdroje:  Fight Hub TV

Nejnovější články