Hlavní obsah

Z tlouštíka do životní formy. Boxer Fury se mění k nepoznání, fanoušci šílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínáte na poslední zápas Tysona Furyho, do nějž britský velikán nevstupoval zrovna s ideální formou? Teď je vše jinak. Neporažený boxer naplno začal přípravu na mega souboj proti Oleksandru Usykovi, k němuž dojde již 18. května v saúdskoarabském Rijádu. Z břicha zmizela hromada tuku, z více než dvoumetrového obra se stává postrach ukrajinského rivala, čehož si všimli také pozorní fanoušci. Podle nich je britský kolos v životní formě.

Foto: Profimedia.cz

Staredown mezi Tysonem Furym a Oleksandrem Usykem.

Článek

Při pohledu na Furyho proměnu před sjednocujícím bojem o všechny mistrovské tituly v těžké váze s Oleksandrem Usykem lidem spadne brada. V takové formě ho patrně ještě neviděli. A byť do souboje s ukrajinským nájezdníkem zbývají méně než dva měsíce, už teď britský velikán budí postrach. Nutno připomenout, že i on sám si v minulosti ze své postavy dělal legraci.

„Jsem tlustý prase,“ pousmál se. „Rád bych měl dobré tělo, ale nemám na to genetiku. Jsem tlustý, byl jsem tlustý i jako dítě a budu tlustý i na smrtelné posteli. Všichni jsme tlustí. Můj táta, dokonce i moje máma. Doufám, že se na to nedívá, ale jsme tlustá rodina,“ svěřil se Fury minulý rok pro Mail Sport.

Tuk i přebytečná kila jdou nyní stranou, Fury (bilance 34-0-1) maká jako divý. Výrazně zhubnul, což je patrné i na míle daleko. Britský obr už teď vystupuje s diametrálně odlišnou figurou, než kterou fanoušci mohli vidět loni v říjnu, kdy se málem o senzační skalp postaral Kamerunec Francis Ngannou. Už tehdy se naráželo na Furyho nepřipravenost, což víc než jasně dokazovala jeho zavalitá postava a pomalé pohyby.

„Tyson se v posilovně nesoustředil na sto procent,“ objasnil pro IFL TV dlouholetý sparingpartner Martin Bakole, dle kterého Fury přípravu na zatím poslední souboj nebral patřičně vážně. Na to koneckonců nedávno narážel i Ukrajinec Usyk (21-0), který zápas bedlivě pozoroval z prvních řad stadionu. Kamery dokonce zachytily jeho překvapivý výraz v okamžiku, kdy se Fury nečekaně poroučel k zemi.

35letý neporažený Fury moc dobře ví, že před ním čeká jedinečná příležitost. Má šanci se nesmazatelně zapsat do historie bojových sportů, přípravu proto nechce podceňovat. Dře takřka nepřetržitě. Divákům i soupeři se chce ukázat v takové formě, díky níž získá s přehledem všechny mistrovské tituly. „Tyson vypadá hladověji než kdy předtím, brzy uvidíme další jeho historické představení,“ diskutují fanoušci.

Střet mezi Usykem a Furym slibuje jednu z největších bitev v dějinách boxu, po dlouhých letech se sjednotí všechny světové pásy v těžké váze (naposledy Brit Lennox Lewis, jenž v roce 1999 získal pásy organizací WBC, WBA a IBF). Spekuluje se i o jedné z nejvýdělečnějších akcí, kterou si nebudou chtít nechat ujít světoznámé vysílací platformy.

K souboji přitom mělo dojít již letos v únoru, necelé dva týdny před jeho konáním přišla nešťastná zpráva z Britova tábora. Fury utrpěl při jednom z tréninku hrozivé tržné zranění u pravého obočí, kvůli čemuž se duel musel přesunout na jiný termín. Tím je 18. květen, kdy bude údajně k mání 100 milionů liber (v přepočtu 3 miliardy korun). Vítěz by se v následující bitvě měl popasovat s Britem Anthonym Joshuou, který nedávno nekompromisně knokautoval Francise Ngannoua.

Reklama

Související témata: